Thaiföldön tartóztatták le a Pirate Bay egyik alapítóját

A hatóságok bejelentették, hogy a thaiföldi rendőrség ma letartóztatta a The Pirate Bay fájlmegosztó oldal egyik társalapítóját, amikor Laoszból akart belépni az ország területére.

A „TiAmo” nicknéven ismert Hans Fredrik Lennart Neij Nong Khai városánál akarta átlépni a határt, amikor egy fénykép alapján azonosították. A bevándorlásügyi hivatal vezetője a sajtónak elmondta, hogy a szóban forgó fényképet egy olyan helyi ügyvéd adta át a számukra, akit egy észak-amerikai központú filmes szövetség fogadott fel, hogy megindítsa az országban a keresést Neij után. A bejelentés szerint nem volt nehéz dolguk, mivel Neij ugyanazt a pólót viselte, mint amit a fotón.

A hivatalnok azt is elmondta, hogy a 36 éves svéd körözött személy már 2012 óta Laoszban élt Phuket szigetén, és tudomásuk szerint körülbelül 165 ezer dolláros bankszámlával rendelkezett. Letartóztatásakor a Neij – akit Bangkokba szállítottak – együtt utazott egy autóban a feleségével. A jogerősen elítélt svéd polgárt várhatóan hamarosan kiadják hazája hatóságainak, hogy letöltse büntetését.

Az elfogott társai már mind börtönben ülnek, de Neij a négy alapító közül nem az első, akit Délkelet-Ázsiában fogtak el: Gottfrid Svartholm Wargot („Anakata”) 2012-ben Kambodzsában tartóztatták le, majd kiadták Svédországnak, mivel nemzetközi elfogatóparancs volt ellene érvényben. Neki le kellett ülnie a korábban kiszabott egyéves börtönbüntetését, illetve részt kell vállalnia a filmipar számára megítélt hétmillió dolláros kártérítés kifizetésében – emellett a múlt héten Dániában is három és fél év börtönre ítélték számítógépes rendszer feltöréséért (2012-ben hatolt be a dán hatóságok szervereire).

Azóta történt

Előzmények