Számítógépes bűnözéssel vádolják a The Pirate Bay alapítóját


Gottfrid Svartholm Warg

Újabb eljárást indítanak a The Pirate Bay ügyében lefolytatott per során egy év börtönre ítélt Gottfrid Svartholm, az oldal egyik alapítója ellen, akit tavaly szeptemberben Kambodzsában tartóztattak le, majd szállítottak Svédországba. A The Local nevű, angol nyelvű helyi hírportál szerint az ügyészség a korábbitól független ügyben azzal vádolja Svartholmot, hogy másokkal együtt tavaly betört a Nordea Bank, illetve néhány más svéd vállalat, illetve az adóhatóság rendszerébe.

Hirdetés

Az ügyész tegnapi tájékoztatója szerint a banki betörések, illetve illegális pénzutalások ügyében tavaly merült a gyanú, hogy Svartholm is érintett lehet. Egy támadássorozatról van szó, melynek során a legtöbb esetben sikertelen volt az átutalás: a Nordea esetében a nyolc akcióból egy volt sikeres, ezzel körülbelül 920 ezer forintnyi svéd koronát szereztek meg a behatolók. Emellett a vád tartalmaz még egyéb bankok ellen indított támadásokat is, ezek mindegyike sikertelen volt, de az ügyész elmondta, hogy a crackerek körülbelül 190 millió forintnyi összeg átutalását kísérelték meg.

A vádirat szerint a cégek és az adóhivatal elleni támadások során a behatolók olyan nagy mennyiségű személyes adatot szereztek meg, hogy bizonyosan ez a legnagyobb és legsúlyosabb ilyen ügy a svéd kriminalisztika történetében. Az ügyész elmondta azt is, hogy összesen négy embert vádolnak, de a gyanúsítottak számítógépeiről megszerzett adataik szerint a csoport vezetője Svartholm volt.

A tárgyalás május végén kezdődik meg.

Azóta történt

Előzmények