Érkezik a legújabb torrent-generáció

Ahogy arról az IT café is beszámolt, a svéd rendőrség egy razzia során a Pirate Bay torrentoldal mögött álló szervereket is kiszolgáló teremben leállította a gépeket, majd lefoglalta azokat. A Pirate Bay (szemben a korábbi gyakorlattal) azóta sem talál magára, bár az egyik tag egy Costa Rica-i doménen indított klónoldalt, ebben sokan nem bíznak, ráadásul elég lassú is.

A szintén egy hatósági akció nyomán bezárt isoHunt is igyekszik életben tartani az oldalt, ők The Old Pirate Bay néven indítottak alternatívát. Eközben tovább folynak a harcok, az Anonymus kormányzati szerverek megpiszkálásával vágott vissza a torrentoldal lekapcsolásáért.

Erre (talán válaszul) a rendőrségnek kellett valamit lépnie, majd hirtelen a Pirate Bay Facebook oldala is törlésre került. Azt persze nem lehet biztosan tudni, hogy a hatóságok kérésére történt mindez, vagy a Pirate Bay alapítói közül döntött valaki a törlés mellett, esetleg a Facebook magánakciójáról van-e szó. Ami viszont biztos: a 470 ezernél is több oldalkedveléssel rendelkező Pirate Bay Facebook oldala nincs többé.

A TorrentFreak azt írja, hogy a Delft Műszaki Egyetemen elkészítették a BitTorrent következő generációjának első futárját, ami anonim és decentralizált. A csapat 2005-ben kezdett el dolgozni saját BitTorrent kliensén, jelenleg a 6-os főverziónál tartanak.

A projekt vezető kutatója, Pouwelse professzor szerint „a Tribler anonimmá és megállíthatatlanná teszi a BitTorrent protokollt”. A Tribler egy BitTorrent kliens, ami nem központi szervereket használ, Tor-szerűen (de nem a Tor hálózatát használva, a két kód nem is kompatibilis) decentralizálva tartja az információkat, így gyakorlatilag elpusztíthatatlan. Sőt, azt ígérik még idén megérkezhet a Tribler 7.0, ami már a proxy mögül történő torrentezést is támogatja majd.

Ami még izgalmassá teszi Pouwelse munkásságát, hogy a sávszélességben, mint valutában gondolkodnak. Ez a funkció még nem került bele a programba, de a béta verziókban már egy jó ideje próbálkoznak egy olyan, igazságos rendszer kialakításán, ahol a sávszélességet extra csomagokkal és/vagy kapcsolatokkal jutalmazza a rendszer.

Dr. Johan Pouwelse, a Tribler ötletgazdája
Dr. Johan Pouwelse, a Tribler ötletgazdája (fotó: Wired)

Akadt még egy probléma, az eredeti peer-to-peer koncepció szerint sok-sok kapcsolatot kell kezelni. A Tribler nem használ központi szervert, az otthoni eszközök pedig nem igazán kedvelik, ha bődületes mennyiségű eszközzel kerülünk hirtelen kapcsolatba. Erre találták ki a azt a megoldást az egyetemen, hogy fogják az UDP portokat és elkezdik őket püfölni. Amelyiken sikerül benyomni az adatot, azt majd használjuk is alapon a 907-től 1531-ig keres lukakat a rendszer. Az önkéntes Triblerezőkkel készült felmérésből kiderült, hogy a userek nagyjából 64 százaléka tűzfal vagy router mögül internetezik, illetve az is, hogy az UDP próbálkozások több mint 80 százaléka sikeres volt.

A torrent rendszereket sokan sokféle céllal használják, dr. Pouwelse azt mondja, ők azt a rendszert hozták létre, ami „az internet szabadságáért harcoló eszköz, támadás-álló, cenzúra-álló infrastruktúra publikáláshoz”. Az anonimitás mint funkció már egy korábbi verzióban megjelent, azonban a Tor-szerű hálózatot és a végponti titkosítást a 6.4-es verzió hozta csak el.

Azóta történt

Előzmények