Össztűz a YouTube-ra


„Fekete Péntek” – valószínűleg így értékelik majd a YouTube – és ugye a tulajdonos, a Google – vezetői május negyedikét. Először az angol profi futballszövetség (Premier League of English Soccer) – a Bourne zenei kiadóval együtt – nyújtott be ellenük keresetet egy New York-i bíróságon a szerzői jogok megsértése miatt, s ezzel szinte egy időben az NBC Universal is összefogott a Viacommal, hogy még erősebb nyomás alá helyezzék a világ egyik legnépszerűbb weboldalát.

A korábban egymilliárd dolláros követeléssel előálló Viacom mellett az NBC Universal (mely 80 százalékban a General Electric, 20 százalékban a francia Vivendi tulajdona) érdekes módon nem közvetlenül támadja a Google egyik legújabb szerzeményét, hanem egy régebbi, még tavaly nyáron elindult eljárásba kapcsolódtak be. Júliusban Robert Tur, a Los Angeles News Service munkatársa perelte be a YouTube-ot, mivel állítása szerint engedély nélkül, törvénytelenül használták egy olyan anyagát, melyet 1992-ben készített a Los Angeles-i zavargások idején. Az NBC Universal és a Viacom most karöltve támogatják Turt, egy nálunk kevéssé ismert jogi eszközzel, az amicus curiae levél formájában (friend-of-the-court brief). Ez az érdekes eljárás Amerikában meglehetősen népszerű, a bírósági gyakorlat egyik bevett formája. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a levél benyújtói (általában tekintélyes, erős érdekérvényesítés képességgel rendelkező csoportok vagy magánszemélyek) az ítélkezést „megkönnyítendő”, az adott eljáráshoz kapcsolódva kifejtik véleményüket, hogy a bíróságot valamelyik fél érveinek igazságáról meggyőzzék. A korábban a YouTube-bal már szerződést is aláíró NBC Universal is így tett, mikor a levélben kifejtette, hogy a YouTube (és a hasonló oldalak) jogsértő tevékenységét károsnak és veszélyesnek ítélik, ezért teljes mellszélességgel kiállnak a megkárosított Robert Tur követelése mellett.

A fentiek következtében most három komoly, szövetségi hatáskörbe tartozó eljárás folyik a videomegosztó oldal ellen, nagyjából azonos tartalommal. Az NBC Universal lépésére a Google még nem reagált, az angol futball-liga keresetét viszont Kent Walker, a vállalat főtanácsosa értetlenül fogadta, mivel álláspontjuk szerint a szerzői jogokat szabályozó 1998-as törvény (Digital Millennium Copyright Act – DMCA) roppan kényes egyensúlyt alakított ki a jogvédelem és az internetes tartalomszabadság között, ám a perlekedők teljességgel félreértik a törvényhozók szándékát, eljárásuk a netes szólásszabadság korlátozása, a cenzúra felé vezet.

Azóta történt

Előzmények