A Viacom százezer videó törlését követeli a YouTube-tól


A Viacom Inc. médiavállalkozás (mely például az MTV, a VH1, a Nickelodeon tévécsatornák és a Paramount Pictures stúdió tulajdonosa) pénteken felszólította a YouTube-ot, hogy távolítson el az adatbázisból több mint százezer, a szerzői jogot megsértő módon feltöltött klipet.

A Viacom közleménye kijelenti, hogy bár néhány hónappal ezelőtt a három vállalat (a Viacom, a YouTube és ennek tulajdonosa, a Google) megállapodtak, hogy eltávolítják a videomegosztó oldalról a médiacég szerint jogsértően feltöltött videókat, ám a YouTube láthatóan vonakodik végrehajtani a vállalt kötelezettséget, s emellett azt az ígéretüket sem teljesítették, hogy olyan szűrőeszközöket helyeznek el az oldalon, amely segít megakadályozni a jogvédett anyagok feltöltését.

Az amerikai szövetségi törvények szerint egyébként a YouTube nem vonható felelősségre a jogsértőnek ítélt tartalmak megjelenéséért mindaddig, amíg a jogtulajdonosok eltávolítási kérelmeinek eleget tesz, ám arra a helyzetre már nem ad világos utasításokat a törvény, hogy mi van akkor, ha az egyszer kérésre levett videót egy másik felhasználó újra feltölti – s ez igen gyakori eset a YouTube-on.

A YouTube válaszközleményében kifejtette, hogy készek eleget tenni a Viacom kérésének, s a továbbiakban is fontosnak tartják a jogtulajdonosokkal való együttműködést, ám hozzátették, hogy a Viacom talán veszíthet is az anyagok eltávolításával, hiszen a YouTube-on fennlévő videók reklámhaszna messze nagyobb lehet a jogsérelem miatti veszteségnél.

A YouTube tavaly novemberben már eltávolított közel 30 ezer videót a japán szerzői jogi társaság kérésére, míg a CBS Corp. és az NBC Universal engedélyezte, hogy bizonyos műsorainak részletei fennmaradjanak az oldalon. Más médiacégekkel még mindig tárgyalnak a YouTube vezetői a közzététel feltételeiről (például a Universal Music Group és a Vivendi SA kíván licencszerződést kötni).

Azóta történt

Előzmények