A Google visszatámad

Hirdetés

Mint ismeretes, a Viacom a közelmúltban egymilliárd dolláros keresetet indított a YouTube ellen, mivel szerintük a videomegosztó oldal jogtalanul használja a médiavállalat anyagait. A márciusban benyújtott panasz szerint a YouTube körülbelül 160 ezer ilyen védett klipet tartalmaz.

A Google tagadja a súlyos, tömeges szerzőijog-sértést, s az 1998-as DMCA (Digital Millennium Copyright Act) rendelkezéseire hivatkoztak, melynek egyik leggyakrabban idézett passzusa az, amelyik mentesíti az internetes vállalkozásokat a felhasználók tettei miatti felelősség alól, tehát a szolgáltató nem felel azért, hogy a user mit tölt fel az ilyen oldalakra. Ebből következőleg a Google jogi szakértői úgy vélik, beláthatatlan következményei lennének annak, ha – a precedensjogot alkalmazó Egyesült Államokban – a bíróság elfogadná a Viacom panaszát, mivel egy számukra kedvező döntés megfélemlítené az internetezőket, az internetes vállalatokat, s a cenzúra felé mozdítaná el a gyakorlatot, vagyis véget vethetne a szabad véleménynyilvánításnak. Az USA legnevesebb ügyvédjeit megbízó Google most ellen-eljárást indít a Viacom ellen.

A Google egyébként már több lépést is tett a jogtulajdonosok érdekeinek biztosítására, töröltek már anyagokat a YouTube adatbázisából, megígérték, hogy ha ilyen anyagot fedez fel az érintett fél, akkor kérésére ezt továbbra is megteszik, s nemrégiben jelentették be, hogy egy olyan szoftvert építenek videomegosztó oldalba, mely ugyan nem akadályozza meg a szerzői jog által védett anyagok feltöltését, de egy esetleges panasz esetén megkönnyíti azok megkeresését és törlését.

Azóta történt

Előzmények