Jog vagy pénz? Pénz. Jog.

Ahogyan az várható volt, a Google részvényeseinek tegnapi gyűlése döntő többséggel nem szavazta meg azt a javaslatot, mely arra kötelezte volna a vállalatot, hogy üzleti okok miatt sem alkalmazhat külföldön „öncenzúrát”, tehát megtiltotta volna a leányvállalatoknak, hogy teljesítsék az autoriter kormányzatok politikai okokból előterjesztett cenzurális kéréseit.

Habár ez a probléma a világ több országában is felmerült a Google tevékenysége kapcsán, a legsúlyosabb gondot okozó, a legtöbb kritikát kapott tevékenység a keresőcég kínai jelenlétére vonatkozik, ahol az amerikaiak kompromisszumokat kötöttek a kommunista vezetéssel. Patrick Doherty, az előterjesztést benyújtó New York-i gazdasági csoport képviselője úgy véli, ez az önkorlátozás ellentétes a Google alapelveivel, s a gazdasági érdek nem elegendő ahhoz, hogy a vállalat diktatórikus kormányzatoknak nyújtson támogatást.


Tibetiek tiltakoznak a Google ellen
Forrás: www.phayul.com

David Drummond, a cég társaságfejlesztési alelnöke viszont úgy véli, hogy ha életbe lépne a javaslat által célzott változtatás, akkor az lehetetlenné tenné a Google kínai működését, s a Kínából való kivonulásuk nem nyújtana semmiféle megoldást; mind a Google, mind a kínai netezők veszítenének egy ilyen lépéssel. Épp ezért – ahogyan mi is beszámoltunk róla – a részvényeseknek már előzetesen azt ajánlották, hogy ne szavazzák meg a javaslatot. Drummond kifejtette még azt is, hogy a Google szorosan együttműködik jogvédő szervezetekkel és más humanitárius csoportokkal, s egy adott ország társadalmának nyitottabbá tétele ilyen merev, szélsőséges intézkedésekkel semmiképp nem érhető el – többet ártana, mint használna.

A részvényesek vele értettek egyet, hiszen a Google vezetőinek egyik kiemelt célja, hogy az óriási, dinamikusan fejlődő kínai piacon a baidu.com helyi keresőcég mögött elfoglalt második helyről elmozdulva ők legyenek a hatalmas ország piacvezető cége e területen.

Azóta történt

Előzmények