A Google letiltja a szakdolgozattal kereskedőket

A Google vezetői, úgy látszik, szívükön viselik a felsőoktatás sorsát, mivel úgy döntöttek, hogy megnehezíti azok életét, akik az internetről letöltött anyagokból csalással kívánják dolgozataikat, szakdolgozataikat megírni.

Az intézkedés következtében a Google a jövő hónaptól nem fogad el olyan hirdetéseket, melyek kész esszéket és disszertációkat kínálnak megvételre, ezek ugyanolyan elbírálás alá esnek majd, mint a fegyvert, drogot stb. hirdetők. E Magyarországon is virágzó üzletágban a képzettebb hallgatók mellett rengeteg minősített tudományos fokozattal rendelkező ember is részt vállal, s hogy kisebb legyen az esély a lebukásra (az angol nyelv elterjedtségét kihasználva), a britek például szívesen vesznek kész dolgozatokat az amerikai kontinensen működő „vállalkozásoktól”. A Google intézkedése egyelőre az angol nyelvű hirdetéseket érinti, de úgy tervezik, a jövőben az egész világra kiterjesztik a tiltást.


Az egyik nagy vesztes az Essaywriter.co.uk lehet

A Google bejelentésére az esszéíró vállalkozások ingerülten reagáltak, az egyetemek viszont természetesen üdvözölték a lépést, mert a felsőoktatás színvonala általános visszaesésének egyik okaként a kész munkákhoz történő könnyű hozzájutást jelölik meg. Az felsőoktatási intézmények maguk is több intézkedést tettek ez ügyben, különböző szintű büntetésekkel sújtják a rajtakapott csalókat, s jó néhány intézmény költött arra is, hogy szoftverekkel próbálják meg kiszűrni a plágiumokat, illetve adatbázisokat is használnak az ellenőrzésre.

Az esszéírás óriási üzlet az angol nyelvterületen is, az egyik ilyen brit oldalnak tavaly 240 ezer regisztrált felhasználója volt, körülbelül 145 millió forintnyi forgalom mellett mintegy 18 millió forintnyi hasznot termeltek. Egy másik esszéíró cég vezetője felháborodott a Google döntése kapcsán, mivel a számtalan kutatót és tanárt alkalmazó vállalkozás vásárlóinak 80 százaléka a Google közvetítésével jut el hozzájuk. Kritikáját arra alapozza, hogy nem csak csalókat szolgálnak ki, hanem elsősorban oktatási célokból végzik munkájukat, emellett az esszéírás gyakorlatát is tanítják távoktatásban, például olyan mintamunkákat készítenek, melyek segítik ügyfeleiket a saját, eredeti dolgozat megírásában, s minden egyes felhasználónak felhívják a figyelmét arra, hogy nem élhet vissza a kapott szövegekkel.

Azóta történt

Előzmények