Súlyos válság és adócsalás tombol az NFT-k piacán, egy fertő a Web3?

Adócsalás miatt foglalt le NFT-ket a brit adóhatóság, az egyik nagy NFT-platform pedig leállította a tranzakciókat a tomboló illegalitás miatt, ami a Web3 számára is hatalmas veszély.

Egy ideje már nem titok, hogy hatalmas pénzmosás és csalás zajlik az NFT-piacon, a technológiát zömében nem arra (és úgy) használják, amire az ötletgazdák kitalálták.

Nagy meglepetést okozott, hogy leállította majdnem az összes tranzakciót az az NFT-platform, amely korábban Jack Dorsey első tweetjét eladta 2,9 millió dollárért. A tulajdonos szerint ugyanis az emberek olyan tartalomhoz kapcsolódó NFT-ket adnak el, amelyek nem tartoznak hozzájuk, mindez pedig alapvető probléma a robbanásszerűen növekvő, tavaly 25 milliárd dollárosra dagadt ágazatban. Sokan nem értik, hogy egyedi gyűjthető kollekciók ide vagy oda, miért költenek az emberek ennyi pénzt valamire, ami fizikailag nem is létezik, és bárki megnézheti, letöltheti a pontos  másolatát ingyen is.


[+]

Az új belépők általában nem tudják azt sem, hogy a jogilag alig szabályozott NFT egyébként nem is magáról a digitális képről, szövegről vagy videóról szól, csupán egy arra mutató hivatkozás birtoklását igazolja a blockchainre bejegyzett token. NFT-t pedig bárki létrehozhat, bármiről (mintelhet). Ennek fényében nem meglepő, hogy az NFT kiváló eszköze a csalásoknak, visszaéléseknek, pénzmosásnak.

Tomboló illegalitás, vagyis NFT?

Az amerikai Cent elsők között adott el több millió dollárért NFT-ket, február 6-tal azonban leállította azok adás-vételét (kizárólag a Valuables néven árult tweetek NFT-it forgalmazták még). A tulajdonos szerint olyan tevékenység zajlik, amelynek nem szabadna.


[+]

A Cent szerint alapvető probléma, hogy engedély nélkül készítenek jogvédett tartalmakról NFT-ket az emberek, sőt, a meglévő NFT-ket is engedély nélkül másolják. Ezen felül értékpapírt is álcáznak NFT-nek egyesek. A platform szerint nagyon súlyos a helyzet, az emberek tömegével gyártják az illegális digitális eszközöket, a jogsértő fiókok betiltása pedig teljességgel hatástalannak bizonyul, egy betiltott fiókra jut azonnal három új.

A Web3 hatalmas problémája lesz ez

Miközben a McDonald’s virtuális ételt-italt-NFT-t árul majd a metaverzumban, de virtuális éttermein keresztól valódi ételt is árul majd, addig gyakorlatilag minden tech és divatcég, luxuscég fejest ugrik a Web3-ba, amely a metaverzumról, továbbá az azt átszövő blockchainről és kriptopénzekről, NFT-kről szól. Utóbbiak kiadásába már lassan minden híresebb, ismert cég belekezdett (Coca-Cola, Nike, Gucci, stb.), a YouTube is belép az ágazatba. Mostanra pedig a New York-i tőzsde is saját NFT-kereskedőplatform indítására készül.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a fentebb említett Cent a dollármilliós NFT-kkel és 150 ezer felhasználójával apró platformnak számított, a tulajdonos szerint pedig az egész Web3 alapvető problémája az, amit fentebb részleteztünk.

A legnagyobb NFT-piacterek egyike az OpenSea, jelenleg 13,3 milliárd dollárt ér, a platformján kiadott NFT-k több mint 80 százalékát pedig ingyen hozták létre: mind lopott tartalom, hamisítvány vagy csalás volt. Amikor a cég korlátozni próbálta a kiadási folyamatot, felháborodtak a felhasználók, így a vállalat visszakozott (de megoldás ígéretét emlegette).


[+]

Miközben a rajongók azért örülnek, mert így központi hatóság felügyelete nélkül hozhatnak létre és kereskedhetnek digitális eszközökkel, addig maga a Cent is azt mondja, jelenleg központi felügyelet nélkül nem védhetőek meg a tartalomgyártók.

Adócsalásra is tökéletes az NFT

Ezek után senkit nem lep valószínűleg meg, hogy az NFT-ket adócsalásra is előszeretettel használják. A brit adóhatóság most először foglalt le NFT-ket emiatt: három olyan NFT-ről van szó, amely 1,9 millió dollárnyi (1,4 millió font) adót csalt volna el. Lefoglaltak további digitális eszközöket az ügy kapcsán, illetve őrizetbe vettek három embert is, akik adócsalás mellett 250 hamis céggel is kapcsolatba hozhatóak.

A hatóságok közölték: figyelmeztetés ez a bűnözőknek arra vonatkozóan, kriptoeszközökben nem jó ötlet elrejteni a pénzt, mert alkalmazkodnak az új technológiákhoz, és tartják a lépést a csalókkal, bűnözőkkel.

Azóta történt

Előzmények