Nem elég, ha az európai indexeket törli a Google

Tizenöt napot kapott a Google, hogy érdemben reagáljon a francia adatvédelmi biztos megkeresésére a felejtéshez való jog (Right to be Forgotten) kapcsán.

2014 óta a Google az Európai Unió Bíróságának döntése nyomán az európaiak számára biztosítja a jogot, hogy bizonyos feltételek mellett egy űrlapon kérelmezhessék a keresőmotor indexéből az adataik eltávolítását. A vállalat szakemberei megvizsgálják a kérelmeket, majd megpróbálnak a személyiségi jogok és a közösség információval történő ellátása közötti egyensúlyt megtartva lavírozni.

A probléma az eljárással az, hogy a keresőóriás kizárólag az európai oldalakról távolítja el a találatokat. A tagországokon kívülről történt keresések során azonban továbbra is megjelennek az eltávolított tartalmak.

A francia hatóság azt szeretné elérni, hogy a Google adjon megnyugtató választ az indexelt találatok kapcsán, ennek érdekében szankciókat is kilátásba helyezett, amennyiben ez nem történik meg a megszabott határidőn belül.

A Google közleményben tudatta, hogy keményen dolgoznak a megfelelő egyensúly megtalálásán, igyekeznek implementálni a bíróság döntését és szoros együttműködésben állnak az adatvédelmi hatóságokkal is. „A szabályozás az európai felhasználókra vonatkozik, és mi eszerint is járunk el.” A Google több mint egymillió kérelmet bírált el a bírósági döntés óta.

A francia CNIL (az adatvédelmi hatóság) azt szeretné elérni, hogy a hozzá érkezett több száz panaszt vegye figyelembe a Google, a törlésre kért linkeket pedig ne csak a tagországok találati listájából távolítsa el. Erre szerintük azért van szükség, mert a keresések csak egy kis százaléka történik a lokalizált szolgáltatásokon keresztül, a többség a google.com oldalt használja, nem pedig az országspecifikus variánst.

Azóta történt

Előzmények