Elég volt a szabadságból: a Google bekeményít

A hivatalos androidos fejlesztői blogban ma a Google Play alkalmazásbolt termékmenedzsere két fontos bejelentést tett: átalakítják az alkalmazások korhatár-megjelölésének rendszerét, illetve – és ez a fontosabb – mostantól nem kerülhet ki ellenőrzés nélkül alkalmazás, játék a piactérre.

Hirdetés

Az utóbbi azért jelentős lépés, mivel – az Apple hasonló boltjával szemben, ahol folyik egy igen komoly előzetes ellenőrzés – a Google eredeti koncepciója az volt, hogy a szoftverek a feltöltés után gyakorlatilag azonnal megjelennek áruként. Mint a blogbejegyzésből kiderül, az Apple-éhez hasonló előzetes kontrollt cég csendben már hónapokkal ezelőtt elkezdte alkalmazni: felállítottak egy szakértői csapatot, akik egy automatikus rendszerre támaszkodva személyesen is ellenőrzik, hogy az alkalmazás megfelel-e a Google által támasztott követelményeknek. A cég azt ígéri, hogy az új rendszerben sem kell sokat várniuk a fejlesztőknek: nem kell napokon vagy heteken át malmozni, az ellenőrzés órák alatt lezajlik.

Google Play: korhatár
[+]

A másik változás a korhatár-besorolást érinti. Mivel a világon nagyon sokféleképp ítélik meg és szabályozzák azt, hogy egy adott alkalmazás vagy játék vajon mely korosztály számára ajánlott, ezért a fejlesztőknek a Google ingyenesen biztosít egy eszközt, amelyet az ilyesmivel foglalkozó nagy szervezetek szabványai alapján alakítottak ki, hogy az adott szoftver a megfelelő besorolást kapja. A blog utal rá, hogy ez sem lesz tökéletes, mivel annyiféle kivétel és megközelítés lehet, de a legtöbb esetben azért elérhető, hogy emiatt ne érje számonkérés a fejlesztőt.

Azóta történt

Előzmények