Kutyákkal a kalóz DVD-k ellen


Paddy és Manny Forrás: thestar.com.my

A Malajziában igen nagy mértékben elterjedt kalóz DVD-kereskedelem elleni harcba a kormány új csodafegyvert vetett be: két kutyát, Észak-Írországból érkezett labradorokat „fogadtak fel”, hogy segítsék a rendőrség munkáját. A maláj belkereskedelmi minisztérium közleménye szerint a kutyák a jövő hónapban állnak munkába.

Paddy és Manny olyan kiképzést kaptak, melynek következtében felismerik azokat a szagokat, amelyeket a lemezek a gyártás során alkalmazott vegyszerek miatt őriztek meg. A finánckutyák sajnos a kalóz és a legális DVD-ket nem tudják megkülönböztetni, elsősorban arra kívánják használni a szaktudásukat, hogy az elrejtett lemezeket rejtekhelyeit fedjék fel a segítségükkel.


Lucky & Flo: vérdíj a fejükön
Mohamad Roslan Mahayuddin, a minisztérium végrehajtási igazgatója hétfőn azt nyilatkozta egy sajtótájékoztatón, hogy a tesztek tanúsága szerint a kutyák igen hatékonyan derítik fel az eldugott DVD-ket, sokat várnak tőlük. Ez az intézkedés csak egy apró részlete annak a nagyobb projektnek, melynek során vissza kívánják szorítani az országban elharapózott kalózkereskedelmet, s fő céljuk, hogy lekerüljenek az USA által összeállított feketelistáról, mely azokat az országokat sorolja fel, ahol a legkevésbé védik a szerzői jogokat. Az ötletet Amerikából importálták, mivel az amerikai kiadói szövetség, az MPAA kezdeményezésére 2006 tavasza óta az azóta legendássá vált labradorok, Lucky és Flo igen nagy sikerrel derítik fel az elrejtett lemezeket: a kutyák nemrég hat hónap alatt 1,6 millió darab, 6 millió dollár értékű lemez megtalálásában segédkeztek – ennek meg is lett a következménye: egy kalózcsoport 29 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejükre. Paddyt és Mannyt is – akinek a kiképzése 24 ezer dollárba került – az MPAA adományozta a maláj kormánynak.

Azóta történt

Előzmények