Ez az élet, Babolcsai néni!

Emlékezzünk a régiekről.

Előtte

„A vitában a két nagy politikai erő delegáltjai egymással szemben álló álláspontokat képviseltek: a kormánypártiak szerint jó lenne most megindítani ezt a folyamatot [Magyarország új infokommunikációs stratégiája kialakításának folyamatát – a szerk.], az ellenzékiek szerint is fontos ez a stratégia, de nem a kormányváltás előtti időszakban kell elkezdeni, hiszen azzal nem kért kötöttségekkel szembesülne az új kormány. Nyitrai Zsolt szerint nem elfogadható az a kompromisszumos megoldás sem, melyet Baja Ferenc ajánlott, mely szerint egy minden politikai oldalt reprezentáló bizottság döntsön az átmeneti időszakban a pályázatokról. Pettkó András megegyezésre biztatta a szemben álló feleket, az idő szűkösségére, az eljárás elhúzódására hívta fel a figyelmet, Csepeli György pedig a gazdasági válság kényszerítő erejéről beszélt.”

(Tudósítás az Országgyűlés informatikai és távközlési albizottságának választások előtti, január végi üléséről – IT café, 2010. január 20.)

Közben

„Az nem meglepő a mai helyzetben (és vélhetően jogos is bizonyos mértékig), hogy az államtitkár kitér az elmúlt években történtek felülvizsgálatára, például a túl drága beszerzések kapcsán, illetve: »Az államtitkár szerint más esetekben az állam komoly lehetőségeket mulasztott el, például akkor, amikor nem kellő gyorsasággal reagált a technológiai fejlődésre a beszerzések vagy a központi fejlesztések terén. Nyitrai Zsolt a Népszabadságnak elmondta: hamarosan közzéteszik e hibák felsorolását, a fehér könyv mintájára egy 'fehér PDF'-ben, de ezt követően nem kívánnak a múltbéli hibákkal foglalkozni. Ebből következik az a célját illetően méltánylandó lépés, hogy «Újra kívánja tárgyalni az állam a legnagyobb informatikai és távközlési beszállítóival fennálló szerződéseit«”

(IT café, 2010. június 13.)

„Ám az nyugodt szívvel állítható, hogy a 247 oldalas dokumentum [»Fehér PDF«: a jelenlegi kormányzat jelentése, mely a 2002 és 2010 közötti időszak azon történéseit foglalja össze, melyek az akkor regnáló kormányok informatikai fejlesztéseiről szólnak] megítélése – akárhonnan nézzük – legalábbis kétséges. Ami e kijelentést megalapozottá teheti, az az, hogy a »múltfeltárás« valójában nem tárt fel semmit; semmi olyat nem találni a jelentésben, mely korábban ne lett volna már ismert, és a történtek koncentrációja sem hoz új szempontokat. A két részre osztott dokumentum első fele gyakorlatilag egy politikai nyilatkozat, a második része pedig a nem igazán szorgalmas háttéranyag-készítők guglizásának végeredménye.”

(IT café, 2010. október 26.)

„Október 26-án, az Internet Hungary konferencián történt bejelentéssel párhuzamosan elérhetővé vált az új magyar kormányzat infokommunikációs stratégiájának vázlata, mely a Digitális Magyarország – 2010-2014 címet viseli. […] A másik általános kifogást nem is én találtam meg, bár a szöveg maga is utal rá, hanem Fellegi Tamás. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vezetője a stratégia vitairatának bejelentésekor a Napi Gazdaság szerint a következőképp nyilatkozott (azóta ezt egyéb helyeken is megismételte): »A kormányzat tehát nagyságrendileg mással szembesült ahhoz képes, mint amire számított, ezért csúszik az informatikai stratégia megszületése, bár annak egy változata már elkészült. A stratégia egyébként csak akkor ér valamit, ha ahhoz megfelelő forrást is rendelnek« – fogalmazott a miniszter, aki hozzátette, hogy ez pedig a 2011-es büdzsében jelenhet meg, illetve az új Széchenyi terv keretében az uniós források átrendeződésével.”

(IT café, 2010. október 27.)

„Hosszabb távon a cél a széles sáv és a mobilitás fejlesztése. Itt több koncepció és előterjesztés is van a kormány asztalán, de konkrét döntés még nincs. A kérdésről nagy vita van a szakemberek között, de a kormányon belül is. Az még abszolút nem világos, hogy a széles sávú mobilrendszerek, a mobilinternet kaphat-e prioritást, a válaszra itt még várnunk kell.

Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár előadásában az Európai Unió Digital Agenda terveiből indult ki a magyarországi célok megfogalmazásánál. Rövid távon a tagországok kivezetése a válságból a legfontosabb feladat, hosszabb távú cél pedig a munkahelyteremtés lesz. Az EU le van maradva az iparági globális versenyben, ezért az uniós törekvések a versenyhátrány csökkentését célozzák meg. Legfontosabb, hogy 2013-ra a tagállamokban el kell érni a száz százalékos lefedettséget a széles sávú internet vonatkozásában, és ez hazánknak is nagy kihívást jelent.”

(IT café, 2010. november 11.)

„Hogy rögtön a közepébe vágjak és visszatérjek a korábbi kritikához: a véglegesített terv [Magyarország jövőbeni infokommunikációs stratégiája] alapjait főként azért nem látni, mivel elkészült ugyan egy dokumentum, ám sem ebben, sem a hozzá kapcsolódó hivatalos és félhivatalos megszólalásokban (civil vagy iparági kommentárokról alig-alig beszélhetünk) nem esik szó arról, hogy a magyar méreteket tekintve gigantikusnak számító fejlesztéseket vajon miből fogja megvalósítani a kormány. Ez leginkább azért problematikus, mert itt, az anyagi lehetőségek mérlegelésének elmismásolásakor koncepciódeficitről beszélhetünk.”

„Az infokommunikáció súlytalanná válása valószínűleg annak is köszönhető, hogy Fellegi Tamás egy túl nagy hatáskörrel rendelkező hivatalt irányít a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. A centralizálás, a sok hatáskör ugyanis nem csak azzal jár, hogy rövidülnek a bürokratikus utak, hogy egy kézbe kerülnek egyébként szétszórt, ám összefüggő területek, hanem azzal is, hogy az egyes részterületek nem tudnak önálló ágensként fellépni, nem működik a kormányzati lobbi, az érdekharc – ha Nyitrai Zsolt nem önálló miniszterként, hanem beosztottként tárgyal Fellegi Tamással, az egész más helyzetet teremt, hiszen nem érdekütköztetésről, hanem végrehajtásról eshet csak szó.”

(IT café, 2010. december 30.)

Utána(?)

„Nyitrai Zsolt a budapesti Sziget fesztiválon tett látogatásán újságírói kérdésre válaszolva elmondta: csütörtökön írásban felkérte Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztert, hogy kezdeményezze a kormányfőnél Vasváriné dr. Menyhárt Éva hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes államtitkár felmentését. »Eltelt egy év a kormányzásból, így mint minden államtitkár, én is értékelem az államtitkárságon zajló munkát« – mondta Nyitrai.

Amint az MTI híradásából kiderül: Nyitrai Zsolt hírlapi kacsának minősítette a saját távozásáról szóló sajtóhíreket. Mint mondta, a héten »támadás érte« az infokommunikációs államtitkárságot, egy országos napilap »negatív híreket fogalmazott meg« az államtitkársággal és az ő személyével kapcsolatban. »Ezek a hírek természetesen minden alapot nélkülöznek« – mondta.”

(IT café, 2011. augusztus 12.)

„Az Infokommunikációért felelős Államtitkárság megszűnik, távozik a tárcától Nyitrai Zsolt államtitkár. A Kormányzati Informatikáért felelős Helyettes Államtitkárság – változatlanul Vályi-Nagy Vilmos irányítása mellett – közvetlen miniszteri felügyelet alá kerül.”

(Prim.hu, 2011. szeptember 12.)

Bazinga!

(Sheldon Cooper, The Big Bang Theory)

Azóta történt

Előzmények