Kína tovább szigorítja az internet ellenőrzését

A kínai lapok tudósításai szerint az internet kontrollját kiemelten kezelő kormány új hivatalt hozott létre (Állami Internetinformációs Iroda), mely valójában egy gyűjtőszervezet, s az internet ellenőrzéséért felelős korábbi hivatalokat fogja össze a nagyobb hatékonyság jegyében. A kormányzati weboldalon közölt bejelentés szerint az online kommunikációért felelős iroda irányítja, koordinálja és felügyeli az online tartalmak kezelését, valamint felelős lesz a netes újságok működtetőinek kiadott engedélyekért is. Az iroda vezetőit az állami informatikai hivatal tanácsa delegálja, de az ipari és információtechnológiai, illetve a belbiztonsági minisztérium miniszterhelyettesei is tagjai lesznek. A hivatalnak kötelessége lesz a netes kommunikáció szabályainak kidolgozása, bevezetése és ellenőrzése, illetve a jogi keretek megalkotása és alkalmazása.

Az iroda kiemelt feladata lesz nagy állami weboldalak, az állami hírközlő szervek online tartalmainak népszerűsítése is.

A hivatal erős jogkörrel rendelkezik, ugyanis ha egy weboldalon törvény- vagy szabálysértést tapasztalnak, joguk lesz mind a nyomozás lefolytatására, mind a büntetések kiszabására. További jogok és feladatok: a domének regisztrációjának, az IP-címek kiosztásának, a weboldalak bejegyzésének, az internet-hozzáférések adminisztrációjának menedzselése. Mindezek mellett természetesen feladatkörükbe tartozik az online játékok, a szórakoztatás, a zenei és a videóvállalkozások stb. felügyelete is.

Azóta történt

Előzmények