Lehallgatókat tettek a hongkongi autókba a kínai hatóságok

A kínai hatóságok éveken át lehallgatásra is alkalmas kémeszközöket építettek minden olyan járműbe, melynek kettős, kínai-hongkongi rendszáma volt – számolt be a felfedezésről egy hongkongi lap riportja alapján a The Epoch Times.

Az Apple Daily információi szerint a felvevőeszközöket 2007 júniusában kezdték ezerszámra beszerelni ingyenesen a sencseni vám- és határőrhivatal munkatársai, azt állítva róluk, hogy az eszköz, egy digitális kártya a kettős kötődésű autók ellenőrzését, nyilvántartását könnyíti meg. Hogy valami nincs rendben az első ablakra szerelt új kütyüvel, arra legelőször a csempészek jöttek rá, mivel ezek után jelentős mértékben megnőtt a lebukások száma.

Hongkong

Az újságírók elvittek egy ilyen eszközt egy egyetemi oktatóhoz, szakértőhöz, illetve egy magánnyomozóhoz, akik mindketten úgy vélik, hogy a „kártyák” alkalmasak a lehallgatásra, a 20 kilométerre még fogható jelek a speciális körülmények miatt lehetővé teszik, hogy a Hongkongban járó autó utasainak beszélgetéseit gond nélkül megfigyelhessék a Kínai Népköztársaság hatóságai. A határátlépést is chipekkel regisztrálják, ám azok sokkal egyszerűbbek és olcsóbbak, mint az ezekben az eszközökben találhatók, mondja a professzor, mivel ezek a chipek olyanok, amilyeneket a Bluetooth-os és hangrögzítésre alkalmas adattovábbító eszközökben szoktak használni, vagyis nagyon valószínű, hogy a kártyákat lehallgatásra (is) alkalmazták. Mivel kettős rendszámuk általában az üzletembereknek van, ezért ezekben az autókban elhangzottak igen fontosak lehetnek a kínai kormány számára.

Az újság által megkeresett kínai hivatal tagadta a vádakat, szerintük ezek a szerkezetek nem is eléggé fejlettek ahhoz, hogy végre lehessen velük hajtani a kémkedést.

Azóta történt

Előzmények