Torrent – pénzért

A BitTorrent hivatalos blogjában jelentette be Matt Mason, hogy Bundle néven egy új szolgáltatást indítanak, amelynek keretében jogtulajdonosokat igyekeznek arra csábítani, hogy a fájlmegosztás egyik leghatékonyabb módját ők is használják ki.

A Bundle egyelőre még igen korai fejlesztési fázisban van (alfa-verzió), most még csak egyetlen céggel, az Ultra nevű terjesztővel állapodtak meg, akik a torrentes csatornán főként extra, máshol nehezen elérhető tartalmakat osztanak majd meg. A jogtisztaság biztosítására a BitTorrent kialakított egy új, zárt technológiát. A vállalkozás szóvivője egy sajtótájékoztatón közölte, hogy egyrészt egy terítési eszközt kívánnak nyújtani a jogtulajdonosoknak, ugyanakkor egy közvetlen értékesítési csatornán akarják felkeresni a rajongókat, a potenciális vásárlókat.

A Bundle technológiailag természetesen ugyanazokon az alapokon működik, mint a jelenleg sokkal elterjedtebb módszernél, a tartalmak illegális megosztásánál, de a kliensben adatszolgáltatásra kérik a felhasználót. Ezzel a lépéssel kezdődik a fogyasztói bázis kiépítése, melyet ingyenes tartalmak kínálatával serkentenek. Ha a felhasználó tovább akar lépni, ott már elérkezik egy még erősen fejlesztési állapotban lévő „kapuhoz”, melyet már később csak fizetés ellenében léphet át, így jut majd legális tartalmakhoz (emellett a másik modell, az adatszolgáltatásért nyújtott legális tartalom is működik). A szakemberek összesen 170 millió letöltéssel járó tesztet végeztek, mielőtt a „kapu” működésének kipróbálásához hozzákezdtek volna.

BitTorrent Bundle

Azóta történt

Előzmények