A magyarok is főleg este mobilneteznek

A Gemius azzal kapcsolatban készítette legújabb felmérését, hogy a digitális piacon az internetes forgalom növekedésével együtt évről-évre nő a mobiltelefonok és a tabletek részesedése. A nemzetközi tanulmány szerint a legtöbb mobil oldalletöltést Dániában regisztrálják, a leggyorsabb növekedés Szlovákiában tapasztalható. Hazánkban átlagos szintű a növekedés a mobil eszközökről történő oldalletöltés tekintetében.

A nemzetközi vizsgálatban minden közép- és kelet- európai ország részt vesz, ahol a Gemius méri a weboldalak forgalmát így Belorusszia, Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Észtország, Litvánia, Lettország, Moldova, Lengyelország, Szlovénia, Szlovákia, Ukrajna és Magyarország, kiegészítve a dániai adatokkal. Az elemzés 2012 és 2013 áprilisa közötti időszakot vizsgálja.

Bár a vizsgálatban résztvevő országok közül a dán piac a legfejlettebb (a teljes internetes forgalom több mint 31 százalékát mobileszközök generálják, a növekedés 86 százalékos a 2012 áprilisi adatokhoz képest), legnagyobb növekedést mégis Szlovákiában és a Csehországban figyelhetjük meg a mobiltelefonok és a tabletek által generált oldalletöltésekben (arányuk több mint 200 százalékkal nőtt 2012 áprilisi adatfelvételhez képest).

Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban és Litvániában, a mobil oldalletöltések aránya meghaladta a régiós átlagot (6,6 százalékot).

Hirdetés

A mobileszközök által generált internetes forgalom tehát hazánkban is emelkedik. Ezen kutatáson felül a Gemius Hungary a 15 év feletti okostelefonnal rendelkező internetezők mobil használati szokásait részletesen is vizsgálta, egy pop-up módszerrel készült ad-hoc kutatás keretében. Tervek szerint ezt a kutatást időszakonként megismétlik, így a trendek még jobban ki fognak rajzolódni.

A hazai kutatás eredménye

Az internetező magyarok 44 százaléka rendelkezik okostelefonnal, minden ötödik tervezi a vásárlását egy éven belül. Új készülék beszerzésénél az androidos operációs rendszert részesítik előnyben és a vásárlására átlagosan 44 ezer forintot szánnak – derül ki az internetezőkre reprezentatív ad-hoc kutatásból.

A Gemius Hungary külön vizsgálta, hogy a hazai lakosság melyik napszakban milyen platformot használ. A kutatásból kiemelt egyik érdekes információ rámutat: hazánkban, az esti órákban a legaktívabb a tartalomfogyasztás mobileszközökön. De míg a többi országban általában ez a növekedés szinte pontban 18 órakor kezdődik, nálunk ez majdnem 19 órára tolódik. Ez lehet annak is a jele, hogy mi tovább dolgozunk, később érünk haza a munkából.

Mikor milyen platformot használunk?

Egy napon belüli eszközhasználat

Gemius

A nemzetközi elemzések azt is megmutatták, csupán 3 országban tapasztalható a régiós átlagnál alacsonyabb növekedés: Fehéroroszországban (34 százalék), Litvániában (81 százalék) és Lengyelországban (87 százalék) a mobileszközökről generált oldalletöltés növekedésének aránya az előző évhez képest, mivel a régiós átlag 100-200 százalék között mozgott.

Gemius

* relatív növekedése százalékban - számítás [(Y -X) / X] * 100

** abszolút növekedés százalékpontban - számítás Y-X

X – az internet forgalom területének mobil oldalletöltési aránya (%) (2012 április)

Y - az internet forgalom területének mobil oldalletöltési aránya (%)  (2013 április)

A mobileszközök rangsora, magyarországi internetezők magyar (jellemzően nem mobilra optimalizált) webhelyeken történő látogatásai alapján. A rangsor az olyan oldal megtekintések százalékos arányának átlaga alapján készült, ahol gemius Traffic-et használnak.)

Az adatok a Gemius internetes forgalmi mérési adatain alapulnak, illetve www.ranking.pl/en/ weboldalról származnak. A böngészők, keresők, operációs rendszerek, mobil eszközök rangsorát mutatja és az online populáció által használt eszközök műszaki paraméterek szerinti preferenciáit (képernyő felbontás, színmélység, vagy Flash verzió).

Azóta történt

Előzmények