Tényleg villámgyors az új Firefox

Az Apple Safari windowsos változatának kiadása és a Google Chrome megjelenése kellemesen felpezsdítette az elmúlt évben gyakorlatilag állóháborúba merevedő böngészőpiacot. Nem azért, mert e programok látványosan átrendezték volna az erőviszonyokat (a Chrome részesedése 1 százalék alatt állt be), hanem mert termékeny rivalizálásra ösztönözték a fejlesztőket. Ma a piaci befolyáson túl két nagy területen folyik presztízsverseny a szereplők között: az egyik a webes szabványok követése – melynek benchmarkjáról nincs konszenzus a riválisok között –, a másik pedig a JavaScript-végrehajtási teljesítmény.

Az utóbbi csatában most – derül ki a CNET News.com egyik bloggerének házi tesztjéből – a Firefox 3.1 héten megjelent bétája áll nyerésre. A Mozilla hónapok óta dolgozik egy olyan futásidejű fordító fejlesztésén, amely drámai mértékben képes felgyorsítani a Firefox JavaScript-futtatási sebességét. Az alkalmazott eljárás, a tracing és a böngésző interpretere nevének (SpiderMonkey) összevonásával TraceMonkey-nek keresztelt motort már integrálták a program 3.1-es tesztváltozatának kódjába, igaz, a még nem tökéletes engine alapértelmezés szerint nincs aktiválva. De be lehet kapcsolni, és így lemérhető, hogy hol tart a munka.


Forrás: CNET News

A fejlődés látványos. A CNET mérése szerint a SunSpider tesztet a TraceMonkey-val erősített Firefox 3.1 nyeri (ha nincs aktiválva az új motor, a futtatás kétszer annyi időt vesz igénybe) 2257 ms-os eredménnyel. Hasonló teljesítményt a vizsgált mezőnyből egyedül a Chrome nyújt, a Safari és az Internet Explorer 8 messze le van maradva – és egyébként (ez nem látszik a grafikonon) velük teljesít egy mezőnyben a jelenlegi stabil Firefox-verzió, a 3.0.3 is.

A mérést elvégezték a Google JavaScript-tesztjével is, de az itt kapott eredmények egyelőre használhatatlanok, mert a Firefox számait a TraceMonkey egy ismert bugja lerontja. A Mozilla szerint a hibát hamarosan javítják.

Bár ez a mostani számokon nem látszik, az Apple is dolgozik a JavaScript-végrehajtás sebességének javításán. A vállalat júniusban számolt be arról, hogy új értelmezője, a SquirrelFish 1,6-szor jobb teljesítményt nyújt, mint a Safari 3.1-ben lévő interpreter. Szóval a verseny még koránt sincs lefutva.

Azóta történt

Előzmények