Letölthető a Firefox 3.1 első bétája

A fejlesztők közzétették a Firefox 3.1 első tesztverzióját, mely a honlap tanúsága szerint „megjelenésben, webes kompatibilitásban és sebességben” lett jobb az előző verziónál. Az új eszközök közül a Mozilla munkatársai az „audio” és a „video” HTML elemek támogatását, az új fülkapcsolót, s a külső, helyhez kötött fejlesztéseket lehetővé tévő úgynevezett „geolocation API” megjelenését emelik ki.

Ez utóbbi eszköz különösen érdekes a múlt hét óta, amikor megjelent a Firefox 3.0-hoz egy új kiegészítő, a Geode, s ennek szolgáltatásait a béta-verzió már beépítve tartalmazza, a W3C Geolocation specifikációját implementálták. E lépéstől igen sokat várnak a Mozillánál, mivel arra számítanak, hogy a mobil eszközök terjedésével mind jobban ki lehet majd használni.

Az új JavaScript motor, a tesztelés alatt álló TraceMonkey már benne van ebben a próbaváltozatban, de a program alapértelmezésben nem használja (egyébként a felhasználó manuálisan engedélyezheti az about:config használatával: a „javascript.options.jit.content” értékét kell „true”-ra állítani). A nyáron indított fejlesztés keretében ezzel kapcsolatban azt ígérik, hogy akár 40-szer gyorsabb lesz az új verziójú böngésző, mint a Firefox 3.0 (a Cnet beszámolója szerint már a jelenlegi tesztverzió is kétszer olyan gyors).

Az eredeti tervek szerint csak egy béta-verzió készült volna, de a múlt héten úgy döntöttek, hogy mégis csak kijön majd egy béta 2 is, melynek kódját november 4-én zárják le, s ez után két héttel bocsátják a nyilvánosság elé.

A végleges Firefox 3.1 év végén, vagy a jövő év elején jelenik meg.

Azóta történt

Előzmények