Óriási siker az iPhone

A nemrég piacra dobott iPhone 3G elképesztő népszerűségének köszönhetően az Apple negyedik üzleti negyedéves profitja túlszárnyalta a Wall Street amúgy is optimista várakozásait. Az egyedi formatervezésű készülékeket gyártó vállalat a mostani, karácsonyi szezont is magában foglaló trimeszterre mégsem tekint hurráoptimizmussal, és a kereslet kiszámíthatatlanságára hivatkozva inkább óvatos célkitűzést fogalmazott meg.

A szeptember 27-én véget ért három hónapban az Apple 27 százalékkal, 7,9 milliárd dollárra növelte az árbevételét. Ez valamivel kevesebb, mint az elemzők által várt 8 milliárd – a különbséget a vállalat azzal magyarázta, hogy a beszerzéseiket visszafogó oktatási intézmények kevesebb Macet vásároltak. A profit viszont a prognózist jóval felülmúlva 26 százalékkal, 1,14 milliárd dollárra (részvényenként 1,26 dollárra) emelkedett az egy évvel ezelőtti 904 millióról.

Steve Jobs vezérigazgató kiemelte, hogy az iPhone-ból a negyedév során többet adtak el, mint azt megelőzően tavaly június óta összesen, ami a július 11-én bemutatott és világszerte több mint 50 országban piacra dobott iPhone 3G sikerével magyarázható. A vállalatvezető külön elbüszkélkedett azzal, hogy ebben az időszakban – noha alig 15 hónapja léptek be a piacra – több mobiltelefont adtak el, mint a Research in Motion (RIM). „Az Apple beelőzte a RIM-et az elmúlt negyedévben. Pedig a RIM egy remek cég, jó termékekkel, szóval ez meglepő” – mondta. A negyedik üzleti negyedévben az Apple 6,9 millió iPhone 3G-t forgalmazott, míg a RIM ugyanebben az időszakban 6,1 BlackBerryt.

Rekordmennyiség fogyott a Mac számítógépekből és az iPodokból is: előbbiek forgalma 21 százalékkal, 2,6 millió darabra nőtt, utóbbiaké 8 százalékkal, 11 millióra.

Én nem vagyok közgazdász

A mostani negyedévre a vállalat 1,06-1,35 dolláros részvényenkénti profitot és 9-10 milliárd dollár árbevételt jelzett előre, mindkét mutató esetében kevesebbet, mint az elemzők. Peter Oppenheimer pénzügyi vezérigazgató szerint a megadott sáv „körültekintően óvatos”. Noha az Apple hagyományosan konzervatív az előrejelzéseiben, ezúttal túlzottan is az, ami egyértelműen jelzi, hogy lassulásra számítanak a piacon.

A gazdasági problémákkal kapcsolatos kérdésekre reagálva Jobs többször hangsúlyozta, hogy ő nem közgazdász, és annál pontosabb jóslatot ő sem tud adni, mint az „önök közvetlen szomszédja”. „Lehet, hogy hánykolódunk majd kicsit a hullámokon, de rendben leszünk” – mondta. Az Apple-nek 25 milliárd dollárnyi készpénzállománya van, adóssága pedig nincsen, ezért a gazdasági krízis idején például invesztálhat kutatás-fejlesztésbe – tette hozzá.

A negyedévvel véget ért pénzügyi év egészének mérlege: 4,83 milliárd dollár, részvényenként 5,36 dollár profit és 32,48 milliárd dollár árbevétel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények