Letölthető a Mozilla mobilos böngészője, a Fennec – PC-re is!

A Mozilla tegnap elérhetővé tette rég várt mobilos böngészőjének első nyilvános verzióját, s ami szokatlan megoldás: a program kipróbálható asztali PC-ken is. Az igen korai, alfa fejlesztési fázisban lévő programot kifejezetten tesztelés céljából tették közzé, s a lehető legtöbb visszajelzésre számítanak.

A Fennec (fennec: a Szaharában élő sivatagi róka) kódnevű szoftver ugyanarra a Gecko motorra épül, amelyre a Firefox legújabb változata is. A Fennec jelenleg csak egyetlen készüléket támogat, a Nokia N810 internettáblát, amely a Debianra épülő Maemo operációs rendszert futtatja, de a tesztelők körének kibővítése érdekében kiadták a desktopokra telepíthető windowsos, maces és linuxos változatot is. A Fennecnek létezik már egy Windows Mobile-ra írott verziója is, de azt egyelőre zártkörűen tesztelik.

A böngésző természetesen támogatja az érintőképernyőt, jelszókezelőt és pop-up blokkolót is tartalmaz, s a Firefoxhoz hasonló füles böngészőfelülete van, emellett ugyanolyan címsorfunkciókat is kínál, mint nagyobb testvére. Később beépítik majd a nagy reményekkel várt TraceMonkey JavaScript motort is, valamint a geolocation funkciót is támogatni fogják.

Fennec

A Fennec letölthető a fejlesztők oldaláról. Az első visszajelzések azt mutatták, hogy az asztali változat tartalmazott egy problémát, mely a kurzorral kapcsolatos (kikapcsolták az egérfunkciót), de ahogy Mark Finkle írja blogjában, ezt hamarosan orvosolják, sőt ezt már meg is tették, legalábbis a próba alatt nem tapasztaltam semmi gondot.

Azóta történt

Előzmények