Megint csúszik a Firefox 3.1, a motorra kenik a késést

Néhány Mozilla-fejlesztő felvetette, hogy egyszerűen húzzák ki a TraceMonkey névre hallgató új JavaScript-motort a Firefox 3.1-ből, így állítva vissza a normális kiadási pályára a szoftvert. A hozzászólások az után láttak napvilágot, hogy a Mozilla fejlesztési vezetője megerősítette a Firefox 3.1 megjelenésének ismételt csúszását. A késés oka nyilvánvalóan a motorban felbukkant hibák kijavításának időigényessége.
A Mozilla tavaly júniusban rukkolt elő a Firefox 3.0-s verziójával, néhány nappal később pedig már a 3.1-es változat fejlesztési ütemtervét boncolgatták. A fejlesztőcsapat augusztusban integrálta az úgynevezett tracing eljárás és a SpiderMonkey interpreter összevonásával TraceMonkey névre keresztelt motort a 3.1-es tesztváltozat kódjába.
Az első szintetikus teszteredmények alapján a böngésző kiemelkedő sebességet produkált, ekkor még arról szólták a bizakodó hírek, hogy a végső változat télen vagy 2009 első felében jelenhet meg. A menetrendnek megfelelően a Mozilla októberben tette közzé a Firefox 3.1 első tesztverzióját, majd decemberben a másodikat. Az akkori JavaScript-teszt szerint a kettes béta ugyan elmaradt a Google Chrome mögött, de az össze többi böngészőt utcahosszal verte meg, beleértve saját korábbi verzióját is. Azonban a nyáron elhangzott optimista szavak ellenére a Firefox 3.1 tavaly csak nem akart megjelenni, és úgy tűnik, hogy már az idei első negyedévben sem fog.
„A TraceMonkey nélkül már kiadhattuk volna a 3.1-es verziót, vagy legalábbis az elkövetkező hónapban elérhetővé tehettük volna. Úgy vélem, meg kell határozni, hogy mégis mennyi ideig engedjük csúszni a 3.1-et a TraceMonkey miatt” – írta az egyik fejlesztő a Mozilla vállalati üzenőfalára.
Más hozzászólások szerint a TraceMonkey-t nem száműzni kellene, csupán alapértelmezetten kikapcsolni, ahogyan azt az egyes számú béta esetében is tették. Mike Shaver, a Mozilla fejlesztési alelnöke is megszólalt az ügyben: „A TraceMonkey kiemelkedő jelentőséggel bír a Firefox 3.1-es verziójának esetében, és ugyanígy fontos a felhasználóink számára is. Az emberek nem arra fognak emlékezni, hogy mikor érkezett meg az új verzió, hanem az lesz emlékezetes számukra, hogyan fut. Személy szerint elégedett vagyok azzal, ahogyan a 3.1-es változat formába öntése zajlik” – mondta egy interjúban szombaton, majd hozzátette, hogy az első negyedévbeli megjelenéshez jobban kellene sietnünk, mint ahogyan azt ténylegesen szeretnék.
Shaver arra a kérdésre, hogy fontos-e a Mozillának az Internet Explorer 8 megelőzése, úgy válaszolt, hogy számukra fontosabb egy jó minőségű szoftver kibocsátása, mint a megjelenés dátuma.

Azóta történt

Előzmények