Firefox 3.1: gyors, gyors, de nem eléggé

Néhány hónappal ezelőtt kezdődött el a különféle böngészők fejlesztőcégei között az igazán komoly presztízsharc, amelyhez az Apple Safarijának windowsos kiadása és a Google Chrome megjelenése szolgáltatta a fő muníciót. A Mozilla még nyár elején kezdett bele új JavaScript-motorjának fejlesztésébe, amelyet az alkalmazott módszer, a tracing és a böngésző interpretere nevének (SpiderMonkey) összevonásával TraceMonkey-nek keresztelt el. Természetesen amint elérhetővé váltak a riválisok újabb fejlesztései, sorra jelentek meg a teszteredmények, mintegy tovább pörgetve az amúgy is kiélezett böngészőháborút.

A legújabb összehasonlító tesztek szerint a TraceMonkey motorral felvértezett Firefox 3.1 Beta 2 JavaScript-renderelés tekintetében a nyílt forráskódú WebKit motor mögött végzett, amely a Google által fejlesztett Chrome és az Apple Safari magját is szolgáltatja, illetve elmaradt magától a Chrome jelenlegi, 0.4.154.333-as verziójától is. Ugyanakkor a Mozilla legújabb bétája jelentősen gyorsabb a Firefox 3.0.4 verziójánál, és alaposan elagyabugyálja a Internet Explorer 8 második bétáját.

A Computerworld a SunSpider JavaScript-benchmark tesztkészletét minden böngészőn háromszor futtatta le Windows XP alatt, majd átlagolva az eredményeket a következő pontokat kapta (az alacsonyabb a jobb):

A számok világosan mutatják, hogy a december 7-i WebKit majdhogynem kétszer olyan gyors, mint a Firefox 3.1 Beta 2, a Chrome aktuális fejlesztői verziója pedig jó 40 százalékot ver az új Firefoxra. Ugyanakkor a Mozilla böngészője lényegesen jobban teljesített, mint a lap által tesztelt többi böngésző: majdnem kétszer gyorsabb az Opera 10-nél és a jelenlegi stabil Firefoxnál, a 3.0.4-nél. Ami igazán szembeszökő még, az az Internet Explorer 8 Beta 2 már-már behozhatatlannak tűnő lemaradása.

Kíváncsian várjuk a minden bizonnyal hamarosan megjelenő újabb teszteredményeket.

Azóta történt

Előzmények