Megjelent az új Call of Duty-epizód: rekorddöntés várható

Szerte a világon hosszú sorok kígyóztak a mai napra virradóan a kirakatok előtt, hiszen november tizedikétől kapható a Call of Duty: Modern Warfare 2 nevű FPS-videojáték, így több üzlet is (Nagy-Britanniában mintegy 300, az Egyesült Államokban 10 ezer) nulla óra után másodpercekkel felhúzta a rácsokat, és beszerző körútra bocsátotta a rajongók tömegeit. Természetesen Magyarországon is bemutatkozott a 2003-ban indult Call of Duty-széria sorban hatodik tagja: a budaörsi Electro World és a Pólus Centerben lévő Media Markt tárta szélesre a kapukat bő 80 fan előtt nem sokkal éjfél után.

A szoftver egyébként M, azaz 17 éven felülieknek besorolást kapott az ESRB-től, az Egyesült Királyságban viszont szigorúan csak 18 éven felüliek vásárolhatják meg a terméket; különvéleménnyel él Ausztrália, ahol a 15. életéven felül már legálisan beszerezhető a program. Hazánkban a PEGI-féle szabályozás az elfogadott, így a Modern Warfare 2 Magyarország területén csak 18 éven felülieknek árusítható.

Az Infinity Ward fejlesztésében és az Activison gondozásában Windows platformra, Xbox 360-ra és Playstation 3-ra egyaránt frissen megjelent lövöldözős akciójáték az idei év legnagyobb durranása a játékpiacon – egyes elemzők úgy vélekednek, hogy egyenesen a játéktörténelem legjobban várt példányáról kell beszélnünk. Ezt a gondolatot alátámasztani látszik az Amazon online piactér mérése: a cég már szeptemberben azt nyilatkozta, hogy az előrendelések száma meghaladta a korábbi csúcstartó Grand Theft Auto 4 mutatóját, a BBC információi szerint ez mára 50 százalékos többletet jelent a Modern Warfare 2 javára. Nem véletlen, hogy az Activision részvényei 30 százalékkal emelkedtek az idén, míg például a nagy rivális Electronic Arts csak 18 százalékos árfolyam-növekedést tudott elérni.

Eric Handler, az amerikai MKM Partners piackutatója úgy számol, az összes értékesítési csatornán csak az első napon 5 millió darabot adnak majd el a játékból, az első héten várhatóan már 7-8 milliót, az év vége előtt pedig 11-13 milliós számokról kapunk majd híreket. Emlékeztetőül, a Grand Theft Auto 4 tavaly 3,6 milliós darabszámmal nyitott az első napon.

A Call of Duty: Modern Warfare 2 beszédes videókban megtekinthető a Gamepodon.

Azóta történt

  • Zúz a Modern Warfare 2

    Ahogy várták: bevételi rekordot hozott a kiadónak a videojáték-piac idei legnagyobb durranása.

  • A Call of Duty név a szórakoztatóipar fényes csillaga

    55 millió eladott példányon és 3 milliárd dolláros forgalmon is túl a teljes játékszéria.

  • A videojáték nem tesz gyilkossá

    Valóban van összefüggés a videojátékok és az erőszakos cselekmények között? Mennyiben kapcsolódnak egymáshoz a lövöldözős játékok és a játékosok esetleges erőszakos tettei? Csányi Vilmos etológus beszél erről.

Előzmények