Innováció a konzolos videojátékok háza táján

A Spawn Labs technológiai kisvállalat a minap mutatta be saját fejlesztésű kiegészítő hardverét, a HD-720 névre hallgató eszközt a San Francisco-i TechCruch50 innovációs szakkonferencián. A doboz hasonló elvre épül, mint a Slingbox médiaszolgáltatás, melynek lényege, hogy a felhasználó vezeték nélküli kapcsolat segítségével nézhesse mobil eszközén az előfizetett kábeles vagy műholdas tévéadásokat. A HD-720 lényege – egyben legjelentősebb újítása – a játékkonzolok által előállított kép videóként történő továbbítása, vagyis streamelése a világhálón keresztül.

A megoldás egyszerűen működik: miután az Xbox 360-ra vagy a PlayStation 3-ra rákötjük a Spawn Labs okos dobozát, a hardver segítségével elérhetjük a konzolba helyezett lemezt, illetőleg a merevlemezen tárolt adatokat. Ezután nincs más teendőnk, mint a HD-720-at rádugaszolni az internetre, és meghívni távoli cimboránkat egy közös játékra. A másik felhasználó saját számítógépével bejelentkezik a cég weboldalára, telepíti a vállalat szoftverét, csatlakoztatja a kontrollert (billentyűzet is megfelelő), és máris közösen élvezhetjük a kalandokat. Tekintettel arra, hogy a konzolt távolról menedzselhetjük, mi magunk is játszhatunk egyszemélyes változatban a világ bármely pontjáról, de persze csak megfelelő internetkapcsolat megléte esetén.


A továbbított kép minősége természetesen a kapcsolat sebességétől függ. A HD-720 – nevéből adódóan – alkalmas HD-minőségű tartalom streamelésére 30 FPS-sel, bár elégtelen feltételek mellett (hozzávetőlegesen 3 Mbit/s alatt) automatikusan visszavált standard felbontásra; a mindenkori sebességet egyébként a feltöltési és letöltési sebesség egyaránt meghatározza: amelyik a kisebb értékű, az válik mérvadóvá.

A HD-720 fogyasztói ára 200 dollár az Egyesült Államokban, vagyis annyiba kerül, mint egy Xbox 360. A dobozt a szükséges csatlakozókkal együtt egyelőre csak a Spawn Labs honlapján lehet megvásárolni, a cég szerint legalább 2-3 évre van szükségük a termék széles körű bevezetésére.

Azóta történt

Előzmények