Szoftverfejlesztő központot nyitott az Intel Bukarestben

Zöldmezős beruházással nyitott K+F központot az Intel Romániában, Bukarestben. A beruházás értéke több millió euró. A romániai jelenlétet folyamatosan növelni fogják hosszabb távon: a központ kezdetben közel 25 fejlesztőt alkalmaz, s ahogy bővülnek a kutatási területek, a munkaerő is három-négyszeresére nő a tervek szerint.

Románia a huszadik ország, ahol megjelenik az amerikai vállalat, a bukaresti kutatólabor pedig már az ötvenedik a sorban. Renée James, az Intel szoftveres csoportjáért felelős alelnök szerint "Románia egy ideális helyszín a tehetséges szoftvermérnökök foglalkoztatására, köszönhetően a gazdag egyetemi környezetnek, az ügyfelek és partnerek közelségének".

Renée James, az Intel "szoftveres" alelnöke

Az itt dolgozó szakértők is tovább viszik a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztését, több újdonsággal is támogatják majd az open source közösséget. A központ elsősorban a MeeGo platform fejlesztésével foglalkozik indulásként, ugyanis a Nokia és az Intel közös – nyílt forráskódú, Linux-alapú – mobil operációs rendszere mindkét nagyvállalat közeljövőjének kulcspontját jelenti a várakozások szerint. Néhány hete jelentették be a MeeGo 1.1-es kiadását. A bejelentés szerint a release stabil alapot ad az eszközgyártóknak és a fejlesztőknek arra, hogy elkezdhessenek alkalmazásokat fejleszteni különböző, Intel Atom és ARM processzorral rendelkező eszközökhöz.

A romániai központ fókuszában egyébként azok a szoftveres megoldások állnak majd, melyek számos Intel-alapú eszközön, köztük okostelefonokon és okostévéken, vagy autóba épített szórakoztató rendszereken kerülnek bevetésre a jövőben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények