Szoftverközpontot létesít a Pannon Egyetemen az IBM

Veszprém két informatikai projektre kötött megállapodást az IBM-mel – jelentették be a felek ma. Az egyik keretében a vállalat – egy, a várossal közösen létrehozott munkacsoportban, ellenszolgáltatás nélkül – felmérést készít Veszprém jelenlegi működéséről, és javaslatot tesz szóba jöhető intelligens, hatékonyságot növelő megoldások alkalmazására. A másik megállapodás alapján informatikai kutatólabor jön létre a Pannon Egyetem Műszaki Informatika Karán, ingyenes szoftverekkel, tananyagokkal és hallgatói ösztöndíjprogrammal. A veszprémi városházán rendezett ünnepségen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és David Stokes, az IBM közép-európai igazgatója is részt vett.

Hirdetés

Az IBM néhány éve indította el Smarter Cities, vagyis „Élhetőbb/Intelligens Városok” elnevezésű programját, melynek keretében városok számára kínál feladataik stratégiai szintű tervezését és megvalósítását támogató szolgáltatásokat, az adott város működésének javítása érdekében a saját kutatási eredményeit felhasználva. A meghirdetett program keretében világszerte már több sikeres projekt valósul meg. Stockholmban például olyan intelligens útdíjrendszert vezettek be a városközpontban, amely 20 százalékkal csökkentette a forgalmat, 14 százalékkal a károsanyag-kibocsátást és a 40 ezer új embert vont be a közösségi közlekedésbe.

A hazai megállapodás szerint Veszprémben az informatikai vállalat a felmérés során a várost számos indikátor alapján értékeli. A munka mintegy 2 hónapot vesz igénybe, s olyan javaslatok megfogalmazásával zárul, amelyek elősegíthetik a városfejlesztési stratégiája megvalósulását intelligens megoldások alkalmazásával. Hazánkban Veszprém az elsők között vesz részt az IBM Smarter Cities kezdeményezésében, így a stratégiai tervezésért a cég nem kér ellenszolgáltatást.

A felek egyben együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy szoftvertechnikai kutatóközpontot létesítenek a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán. A megállapodásban az egyetem vállalta, hogy biztosítja a centrum működéséhez szükséges irodákat, oktatási termeket, laborokat, illetve a kar oktatóinak és kutatóinak bevonásával annak nemzetközi színvonalú szakmai működését. A szoftvertechnikai központot az IBM rendezi be eszközeivel, amelyekhez a megállapodásban rögzített módon hozzáférést, használati lehetőséget biztosít. Az Egyetem oktatói, kutatói az IBM Academic Initiative feltételei szerint oktatási felhasználásra ingyenes szoftvereket, tananyagokat, továbbképzési lehetőségeket kapnak, a hallgatók pedig ösztöndíjprogramokra, szakmai gyakorlati helyekre pályázhatnak.

Azóta történt

Előzmények