Európa eltöpreng az Intel-McAfee egyesülésen

Az Európai Bizottság (EB) alaposan meg fogja vizsgálni az Intel és a McAfee idén augusztusban bejelentett fúziójának lehetséges versenyügyi következményeit – ezt sejteti belsős forrásokra hivatkozó hírében a Wall Street Journal. A gazdasági lap úgy tudja: a 7,68 milliárd dollár értékű felvásárlás előzetes vizsgálata során több aggály is felmerült.

Hirdetés

Brüsszel elsősorban attól tart, hogy a chipgyártó – amikor a megszerzett technológiákra alapozva biztonsági funkciókat épít a mikroprocesszoraiba – úgy tervezi meg a hardvert, hogy az a McAfee termékeivel működjön optimálisan. Az EB – a szokásos eljárásrend szerint – kérdőíveket küldött ki a potenciálisan érintett piaci szereplőknek, és többek között olyan kérdésekre kér választ, hogy miként implementálhat biztonsági funkciókat a chipjeibe az Intel; lehetséges-e azokat a McAfee szoftvereihez kötni; vagy megoldható-e, hogy azok a rivális termékekkel kevésbé hatékonyan működjenek.

Az Intel az ügyletről november végén értesítette Brüsszelt, melynek hivatalosan 25 munkanap áll a rendelkezésére arra, hogy eldöntse: hozzájárul-e az egyesüléshez, vagy hosszabb, 90 napos vizsgálatot indít a hatásainak feltárására. A döntést ezen eljárásrend szerint január közepéig kell meghozni.

„A múltban az energiahatékony teljesítmény és az internetes kapcsolat voltak a számítástechnikai követelményei. A jövőben ezekhez harmadik oszlopként csatlakozik a biztonság” – mondta a felvásárlás bejelentésekor Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója. Az akkori nyilatkozatokból kiderült, hogy a chipgyártó olyan hardveresen gyorsított biztonsági megoldások bevezetésében is gondolkodik, melyek valós idejű védelmet nyújthatnak majd a felhasználóknak.

A Wall Street Journal hírét sem az Európai Bizottság, sem a McAfee és az Intel nem kívánta kommentálni. A chipgyártó szóvivője csupán annyit mondott: változatlanul úgy számolnak, hogy a felvásárlás – mely a cég történetének legnagyobb értékű akvizíciója – 2011 első felében lezárul.

Azóta történt

Előzmények