Az Intel Google akar lenni

A cégek még nem adtak ki hivatalos közleményt, de a Bloomberg hírügynökség úgy értesült, hogy a vállalatok gyakorlatilag már megállapodtak: az amerikai gigacég körülbelül kétmilliárd dollárért meg fogja szerezni a német gyártó vezeték nélküli technológiákat fejlesztő részlegét.

Hirdetés

Az azóta sem megerősített pletykák már augusztus elején elkezdtek terjedni. A belsős információkra hivatkozó hírügynökség jelentése szerint a megállapodás megtörtént, már csak a  napokon belül megjelenő hivatalos közleményre kell várni, még akkor is, ha az Intel szóvivője megtagadta az értesülés kommentálását.

Az Intel számára ez igen fontos lépés lenne, mivel így még kedvezőbb helyzetbe kerülnének az okostelefonok számára gyártott chipek piacán, hiszen az Infineon igen tekintélyes szereplőnek számít, például az Apple iPhone-ja számára is szállítanak. Az Intel amiatt is elégedett lehet – már ha a hír igaz –, mivel a német cégre a Samsung Electronics és a Broadcom is kivetette korábban a hálóját.

Az Intel terjeszkedése nem hogy kézzel fogható, hanem inkább a „döbbenetes” kategóriába esik, mivel a múlt héten jelentették be, hogy felvásárolják a McAfee biztonságtechnikai céget, ám az csak később derült ki, hogy milyen horrorisztikus áron: 7,68 milliárd dollárt fizetnek érte, mely összeg az informatikai piacon is szokatlanul magasnak számít.

Ami még meglepőbb, s jelenleg csak kombinációkra ad alkalmat, hogy a McAfee-ért kiadott hihetetlen árat egy stratégiai koncepcióval indokolják: be kell lépniük, súlyt kell szerezniük a mobil eszközök piacán. Ha összerakjuk a két hírt, akkor most még csak annyit láthatunk, hogy a világcég két fő komponensét kívánja megfogni e piacnak: a biztonsági szegmenset és a processzorgyártást.

Valójában alig lehet biztosat kijelenteni: az vélelmezhető, hogy e hatalmas pénzeket megmozgató felvásárlások többek között az ARM térnyerésével szemben jöttek létre. De azt ma még – információ híján – nehéz lenne megmondani, hogy az Intel stratégiája vajon pontosan milyen elemeket is tartalmaz. A fejlett technológiák begyűjtése nyilvánvaló, de arról még csak találgatások születhetnek, hogy közép- és hosszú távon mik a terveik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények