Az AMD is tolja a MeeGo szekerét

A központi és grafikus processzorokat fejlesztő Advanced Micro Devices (AMD) a hét elején jelentette be, hogy támogatni fogja a rivális Intel gyermekének tekinthető MeeGo operációs rendszer fejlesztését. Az AMD programozói hozzá fognak járulni a Linux-alapú platform kódjához – közölték.

„A MeeGo egy izgalmas, nyílt forrású operációs rendszer, amelyet várakozásaink szerint idővel felkarolnak a mobil- és beágyazotteszköz-gyártók. Azt reméljük, hogy ez az operációs rendszer segíteni fog az e szegmenssel kapcsolatos céljaink elérésében, és javítja a hamarosan megjelenő APU-megoldásaink esélyeit” – idézi a cég által kiadott közlemény Ben Bar-Haimot, az AMD szoftverfejlesztésért felelős vezetőjét. A menedzser itt a nemrég hivatalosan is leleplezett Fusion chipekről beszélt, melyekben egy lapkán találhatók a grafikus és a központi processzormagok. A Fusion szállítását a hónap elején kezdte meg a cég, a terméket használó netbookok és miniszámítógépek a jövő év elején jelennek majd meg.

Amint azt megírtuk: az Intel és a Nokia az év elején jelentette be, hogy összegyúrja addig egymástól teljesen függetlenül fejlesztett Linux-alapú operációs rendszerét, a Moblint és a Maemót. A közös, MeeGo névre keresztelt rendszer nyílt forráskódú, fejlesztését a Linux Alapítvány koordinálja. A tervek szerint Nokia-mobilokhoz írt alkalmazásokat az Ovi Store-ban, az Intel Atom chipekre épülő gépekhez szánt programokat pedig az Intel AppUp Centerben lehet majd beszerezni. A MeeGo 1.1 néhány hete, október végén készült el, és vált elérhetővé okostelefonokra és netbookokra.

Az AMD a fejlesztést irányító Linux Alapítványnak már jó ideje arany fokozatú tagja, a szervezet felügyelőbizottságában is rendelkezik képviselettel.

Azóta történt

  • A Linux hódít az okostelefonok piacán

    Az intelligens mobil eszközöknél roppant népszerűvé váltak a nyílt forrású szoftverek, főképp az Android.

  • Lemondott az AMD vezérigazgatója

    A chipgyártó igazgatótanácsa nem volt megelégedve a növekedés ütemével és a szerverpiaci részesedéssel.

  • Felülmúlta a várakozásokat az AMD

    A chiptervező vállalat egy szabadalmi jogvita lezárásaként fizetett nagyobb összegnek köszönhetően csinos nyereséget ért el a negyedik negyedévben.

  • Kelendő az AMD Fusion

    A vállalat első negyedéves számai az új chipeknek köszönhetően nem okoztak csalódást. Még nem találták meg az új vezérigazgatót.

Előzmények