Az Egyesült Államokban eladók nélkül vásárolhatunk az Apple Store-okban

Számunkra mindig is meglepő volt, hogy a Föld bizonyos részein milyen bizalommal vannak az emberek iránt. Budapest legtöbb részén arra is oda kell figyelnünk, hogy a biciklinkről levegyük a pár száz forintos lámpát, amikor kikötjük, vannak viszont helyek, ahol az ember úgy hagyhatja az út szélén a kocsiját, hogy az ajtót sem zárja be, a kulcs pedig a foglalatában lóg. Kulturális és életszínvonalbeli különbségekről beszélünk, ami az egyiknek természetes, a másiknak döbbenetes. Azt viszont még az amerikai újságírók sem értik, hogy az Apple Store-okban bevezetett új vásárlási és fizetési módszer hogyan lehet biztonságos.

Mostantól ugyanis a tengeren túl található Apple boltokban emberi közbeavatkozás nélkül lehet kiegészítőket vásárolni. Az iPhone 4-re és 4S-re elérhető Apple Store iOS alkalmazás segítségével elég beolvasnunk az adott termék vonalkódját ahhoz, hogy egy méretes gomb megnyomásával fizetni tudjunk az AppStore-os accountunk segítségével. Ha megvagyunk, a szoftver közli, hogy a vásárlás sikeres volt és ha szeretnénk zacskót, fáradjunk a pulthoz; ha nem szeretnénk, akkor viszont egészen egyszerűen kisétálhatunk az ajtón. Hogy ki ellenőrzi azt, hogy az ember kezében lévő AirPort Express vagy billentyűzet (melyek egyébként nem olcsó termékek) ki lett-e fizetve, azt nem tudni. Elképzelhető, hogy a Nagy Testvér figyel, de az sem kizárt, hogy ott ennyire megbíznak a vásárlókban.

A szoftver egyébként nem csak arra jó, hogy fizessünk vele. A boltokban található termékekről pár gombnyomással tájékozódhatunk, ha boltot keresünk, akkor megmutatja a közelben lévőket, ha pedig emberi segítségre van szükségünk, hívhatunk egy eladót, miközben a szoftver még azt is kiírja, hogy hányan állnak előttünk sorban. Az Engadget kipróbálta, hogyan működik a fizetési rendszer, videójuk alant látható:

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények