Captcha-kódok feltörésén dolgoznak a Stanford kutatói

A különféle regisztrációs oldalakon és egyes online vásárlási felületeken megtalálható Captcha-kódok valószínűleg sok olvasónknak mentek már az idegeire. A különféle botok és scriptek által történő tömeges regisztrációk kivédésére szolgáló megoldások néha annyira biztonságosak, hogy az emberek sem tudják elolvasni őket, de tőlünk keletre sok ember munkája az, hogy a kódokat naponta ezres nagyságrendben fejtik meg.

A Stanford kutatói kifejlesztettek egy új módszert, mely ugyan nem valószínű, hogy rövid időn belül eltörli a mostani captchás rendszereket, de lehet, hogy valamin változtat. A módszerük 66 százalékos sikerrel fejti meg a Visa-fizetésnél megjelenő kódokat, 70 százalékban sikeres a Blizzard képeivel szemben, míg a captcha.com feliratait 73 százalékos hatékonysággal dekódolja. Más oldalakon viszont nem ilyen sikeres, az eBaynél például csak 43 százalékban találja el a kódot, a Reddit esetében pedig csak az esetek negyedében ér célt. A módszere igen egyszerű, először a zajt távolítja el a képekről, majd szeparálja az egyes karaktereket, a jelenlegi módszereknél, úgy tűnik, nagyobb sikerrel.

A Captcha rendszert az AltaVista kereső vezette be bő tíz évvel ezelőtt. Mivel a felhasználóknak sokszor probléma a nehézkes kezelés, már több nagy portál is leváltotta, pár helyen egyszerű kérdéseket tesznek fel, például azt, hogy mi következik az abc-ben az n betű után. Más helyeken az SMS-es visszaigazolás játszik, mely talán biztonságosabb is, mint a Captcha.

Azóta történt

Előzmények