Megszorítanak: a Magyar Telekom 250 dolgozót bocsát el 2012-ben

A Magyar Telekom ma jelentette be, hogy megállapodott a társaságnál működő érdekképviseletekkel a magyarországi tevékenységeket érintő 2012. évi létszámleépítésről és egyéb költséghatékonysági intézkedésekről.

A megállapodás értelmében a vállalat a vezetői állomány csökkentése és a nyugdíjazással távozók mellett 2012-ben összesen 250 munkavállaló elbocsátását tervezi, ezek többségét várhatóan 2011 végén küldik el. Ezen kívül további költséghatékonyság elérése érdekében szervezeti átalakítások is várhatóak, az igazgatók száma 24%-kal fog csökkenni. A végkielégítéssel kapcsolatos költségek teljes összege megközelítőleg 2,6 milliárd forintot tesz ki, melynek döntő hányadát 2011. negyedik negyedévében könyvelik el.

A megállapodás értelmében 2012-ben nem lesz általános alapbérfejlesztés. Ugyanakkor, hogy megfeleljenek a kormányzati elvárásoknak, mely szerint a kedvezőtlen adóváltozások miatt az átlag alatti fizetéssel rendelkező munkavállalókat bérkompenzáció illeti meg, az érintett munkavállalók esetében nő a béren kívüli juttatások mértéke. Ezzel párhuzamosan a vezető pozíciókban dolgozóknak járó béren kívüli juttatások mértéke csökken.

A fenti intézkedések 2012-re mintegy 3,4 milliárd forintos megtakarítást jelentenek, amely az azt megelőző 2 évben (2008-tól 2010-ig) elért 13,9 milliárd forintos megtakarítással együtt 4 év alatt összesen 13,8%-os költségcsökkentést eredményez. A vállalat azt is közölte, hogy a fentieken túl a piaci viszonyoktól függően további hatékonysági intézkedések végrehajtását is tervezi a menedzsment.

Azóta történt

Előzmények