Üvegből készült billentyűzet és egér

A számítástechnikában viszonylag kevés dolgot vehetünk konstansnak. Nagyon régóta élnek a mágneses adathordozók (merevlemezek), plusz viszonylag öregnek tekinthetők a billentyűzetek és az egerek. Utóbbiak ugyan megéltek pár generációt, hiszen a görgőt szépen felváltotta az optika és a lézer, de alapvetően még mindig ugyanarról szól a fáma.

Egy Jason Giddings nevű mérnök viszont – úgy látszik – nem elégedett a mostani perifériákkal, ezért valami merőben új dolgot tervezett. Valószínű, hogy a formavilágot az Apple ihlette (erről árulkodik, hogy a bemutató videót OS X operációs rendszer alatt vágták), a minimalizmus és a letisztultság fontos volt az úriember számára. Az eredmény egy üvegből készült billentyűzet és egy egér, mindkettő érintésérzékeny és egyszerre több ponton képes észlelni, hogy hozzájuk értünk. Multitouch, ha kicsit egyszerűbben szeretnénk megfogalmazni.

A működési elv viszonylag egyszerű, itt nem érintésérzékeny fóliákkal, hanem infravörös fénnyel operálna a tervező. Láttunk már ilyen eszközöket, a Neonode N2 kódnevű mobiltelefon például ilyen képernyővel rendelkezett; itt annyiban más a dolog, hogy az infra az üvegen belül "pattogna", a cucc pedig érzékelné, hogy hol törjük meg az útját. Az érzékelést az egér esetén egy, a billentyűzet esetén két darab kamera is segítené.

A projekt a Kickstarteren nyomul, a megvalósításhoz szükséges 50 000 dollárnak a fele már összejött. Hogy ki áldozott az egyébként nagyon látványos koncepció elkészülésének érdekében, azt nem tudni, de a mi véleményünk az, hogy a billentyűzeten szükség van valódi gombokra, még akkor is ha azok kopnak és koszolódnak. Hogy miért? Mert miközben ezeken a sorokon gondolkodom, az ujjaim nem a levegőben tartom, hanem pár gombon pihentetem, csak nem nyomom meg őket. Egy efféle multitouch billentyűzettel ezt nem tudnám megtenni.

Azóta történt

Előzmények