Elképesztően sikeres a mobilfizetés, a PayPal képtelen előre jósolni

Oly mértékben megnőtt a mobilfizetés népszerűsége, hogy John Donahoe, az eBay ügyvezetője a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállításán, a Las Vegasban rendezett CES-en tegnap bejelentette, hogy a PayPal 7 milliárd dollár mobil eszközökön keresztüli pénzmozgást vár 2012-re. A vállalat ezzel megduplázta korábbi, 4 milliárd dollárról szóló jóslatát, és ennek hátterében az áll, hogy tavalyra 1,5 milliárd dollárt becsültek, ám ehhez képest már 2011-ben elérték a négymilliárdot. A fejlődést dinamizmusát jól mutatják a korábbi évek adatai: 2010: 750 millió dollar, 2009: 141 millió dollar.

Hirdetés

A növekedés mozgatórugója a vállalatvezető szerint a mobiltelefonra optimalizált fizetési megoldások sikere, valamint az a tény, hogy a fogyasztók viszonylag gyorsan megkedvelték, és tömegesen kezdték használni a mobilfizetési megoldásokat. Jelenleg összesen több mint 17 millió PayPal vásárló használja mobiltelefonját online átutalásokra, szemben a 2011 júniusában regisztrált 8 millióval. A telefonok mellett a többi mobil készülék, így a táblagépek terjedése is jelentős tényező az online fizetések terén. A IBM felmérése szerint a karácsonyi szezonban az amerikai tablettulajdonosok 75%-a vásárolt valamit készüléke segítségével.

A PayPal szerint jelentősen emelkedett a kiskereskedők száma is a mobil kereskedelemben az elmúlt évben. Az olyan vállalatok, mint a Starbucks, a Pizza Express, a Yorder és a Fandango a PayPallel is bevezették a mobilfizetést. Ezekben a boltokban a mobil segítségével a fogyasztók beszkennelhetik a vonalkódokat, majd egyből fizethetnek is, kihagyva így a kasszánál történő sorban állást.

A híradások szerint a PayPal hatalmas lendületben van, a mobilfizetést népszerűsítő kampánya az Egyesült Államokban már hozza az eredményeket, egyre több üzlet, vállalkozó csatlakozik a rendszerhez, így néhány évig még jelentős piacbővülésre számíthatnak.

Azóta történt

Előzmények