Mobilokra is elkészült a Flash Player 10.1

Az Adobe ma bejelentette, hogy a tíz nappal ezelőtt közzétett desktopverzió után elkészült a Flash Player 10.1 mobiltelefonokra szánt kiadásával is. Ezt nagyon régóta várták már a mobiltulajdonosok, akik a támogatás hiányában, illetve a Flash Lite által biztosított korlátozott támogatás mellett a webes multimédiás tartalmak nagy részétől eddig el voltak zárva. A lejátszó szinte minden okostelefon-platformra elérhető lesz, egyedül – amint azt tudni lehetett – az Apple iOS-re nem.

A mobilos Flash Player 10.1 támogatja a multi-touch érintésérzékeny kijelzőket, a mozgásvezérlést és a gyorsulásmérős készülékeket is, és számos olyan funkcióval felvértezték, amely e termékkategória kívánalmait tartja szem előtt. Ilyen például, hogy a lejátszó csak akkor fut, ha a Flash-tartalom a képernyőn is látható; automatikus felfüggeszti a működését hívásfogadáskor és más, definiálható események alatt, majd azok lezárultával ott folytatja a futását, ahol az abbamaradt; gazdaságosabban bánik a rendelkezésre álló memóriával; együttműködik a telefonok energiatakarékos szolgáltatásaival (sleep mode stb.), és támogatja a váltást teljes képernyős üzemmódra.

A Flash Player 10.1 elsőként az Android 2.2 platformon válik elérhetővé, amint az operációs rendszer e verziója elkészül, és ezzel olyan készülékeken jelenik majd meg, mint a Dell Streak, a Google Nexus One, a HTC Evo, a Motorola Droid és a Samsung Galaxy. De az Apple iOS (korábban iPhone OS) kivételével minden fontosabb mobil-operációsrendszerre portolták a szoftvert, így többek között BlackBerry-, webOS-, Windows Phone, Symbian OS és MeeGo-alapú telefonokra is eljut majd, ha nem is azonnal.

Az Adobe szerint egy-másfél évre lesz szükség ahhoz, hogy a lejátszó a támogatott platformok mindegyikén megjelenjen, ez idő alatt a gyártóknak kell eldöntenie: mely modellekre és milyen módon telepítik majd. A vállalat mindenesetre együttműködik készülék- és platformfejlesztőkkel azért, hogy a Flash Player a lehető legszélesebb közönséghez juthasson el; új telefonokban leghamarabb az év végén várható a felbukkanása – közölték.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények