Összenő a Chrome és a Flash

A Google nemrég még kihátrálni látszott az Adobe Flash platform mögül, legalábbis erre utalt, hogy az internetvállalat a YouTube-on kísérleti üzemben bevezette a HTML 5 specifikációra alapozó videolejátszás lehetőségét, a héten mégis világossá tette: hosszú távon számol a Flash webes jelenlétével. Kedden ugyanis bejelentették: a Chrome böngésző a jövőben integrálva fogja tartalmazni az Adobe lejátszójának pluginjét. A kísérleti verzióknak fenntartott fejlesztői csatornában (dev channel) már meg is jelent egy integrált verzió, de a plugint minél hamarabb szeretnék a szélesebb közönségnek szóló stabil kiadásba is beépíteni – közölték.

A Google szerint a legelterjedtebb beépülő alkalmazásnak tartott Flash Player integrálásának több előnye is van. Egyrészt a felhasználók már a Chrome telepítésekor hozzájutnak a legfrissebb Flash Playerhez, így nincs szükség annak önálló telepítésére; a plugin a böngésző automatikus frissítés funkcióján keresztül magától frissül, amikor csak elérhetővé válik egy új verzió; az Adobe segítségével meg lehet majd oldani, hogy a Chrome sandboxban – egy korlátozott jogosultságokat biztosító környezetben – futtassa majd a Flash-alapú weboldalakat, és ezzel biztonságosabbá váljon.

A kezdeményezés egyébként egy nagyobb kaliberű projekt első lépcsője. Ez a Mozilla, a Google és az Adobe együttműködésében gondozott fejlesztés egy új, operációsrendszer- és böngészőfüggetlen plugin-API kidolgozását célozza, amely a ma általánosan használt NPAPI-t válthatná le. A cél egy olyan rugalmasabb API fejlesztése, amelyben a pluginek szorosabban integrálhatóak lennének a böngészőkkel, ami a gyakorlatban nagyobb teljesítményt és biztonságosabb működést eredményezne.

Azóta történt

Előzmények