Az Adobe bepereli az Apple-t?

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az Adobe és az Apple korántsem felhőtlen viszonyát tovább rontotta az Apple bejelentése, mely szerint megváltoztatják a korábbi fejlesztési licenceket, s csak azok dolgozhatnak az ő mobil eszközeikre, akik elfogadják az új feltételeket. Ezek szerint csak azok tölthetik le az Apple fejlesztőcsomagját, akik elfogadják, hogy a programok kódját Objective-C, C vagy C++ nyelven kell megírni, csak közvetlenül ilyen kódról lehet létrehozni az iPhone-on futtatni kívánt szoftvereket. Szakértők szerint ebből az következik, hogy senki sem használhatja az Adobe Flash Professional CS5-ben megjelenő új funkciót, amellyel a Flash-alapú programokat iPhone-on futó programként is el lehet menteni. Emellett letiltották azon fejlesztőeszközöket is, amelyek C# és .NET programkódból készítenek iPhone-os szoftvereket.

Az nyilvánvaló volt, hogy az ügynek lesz még folytatása, s a szaksajtó egy része most az IT World egy cikkének állításának megalapozottságán töpreng: Steven J. Vaughan-Nichols a helyzetet elemző bejegyzésében ugyanis bizalmas Adobe-forrásokra alapozva azt állítja, hogy az Adobe a történtek miatt bírósághoz fordul, s néhány héten belül be fogják perelni az Apple-t a korlátozást felpanaszolva.

A két cég csatározása már rég tart, a közelmúltban egy jellemző „beszólás” volt Steve Jobs, az Apple vezetőjének részéről, amikor arra kérdésre, hogy miért nem támogatja az iPhone és az iPad natív módon a Flasht, Jobs azt felelte, hogy az Adobe-nál igen alacsony színvonalú munkát végeznek, a fejlesztők lusták, a Flash tele van programozási hibával („buggy”), biztonsági lyukakkal, ráadásul zabálja a processzorok erőforrásait („CPU hog”).

Az Adobe egyelőre hivatalosan nem kommentálta az Apple lépését, csak annyit jelentettek ki, hogy megvizsgálják az új feltételeket.

Azóta történt

Előzmények