Az Apple mérnöke részegen elhagyta az új iPhone prototípusát

(Infobulvár) Hatalmas vihart kavart (és rekordméretű olvasottságot szerzett) az amúgy egyébként is sokak által látogatott Gizmodo, amikor hétfőn közzétették a következő generációs iPhone, a 4G egy általuk megszerzett prototípusának leírását; a telefont a bejegyzés szerint egy San José-i bárban hagyott el valaki a múlt hónapban a régebbi típus tokjában, ám a megtaláló rájött, hogy valójában milyen készülék akadt a kezébe.

Az események ezek után gyorsan pörögtek, először Nick Denton, a Gizmodo mögött álló médiacég, a Gawker Media Inc. alapítója mondta el, hogy ők 5 ezer dollárért vették meg a szerkezetet a megtalálótól. Azután azt is közzétette a Gizmodo, hogy a szigorúan titokban tartott eszközt Gray Powell, az Apple 27 éves fejlesztőmérnöke felejtette a kocsmában március 18-án Redwood Cityben – feltehetően a kelleténél kissé több korsóval elfogyasztott német sör hatása következtében. A történet eddig még mindig kissé hihetetlen, mintha egy film sztorija lenne, ám a végső bizonyságot az Apple jogi képviselőjének, Bruce Sewellnek a levele adta meg, amelyben kérik vissza az iPhone-t a Gizmodótól.

iphone

Az eset elsősorban természetesen jogi természetű, és jelenleg is az újságírói felelősségről, illetve a törvények betartásáról szól, pontosabban arról, hogy meddig lehet elmenni az olvasottság növelésének érdekében. Az szinte biztos, hogy a Gizmodót be fogják ezért a közlésért perelni. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy a modern idők két, módszereikben igen agresszív mogulja, Steve Jobs és Nick Denton feszül most egymásnak: Jobs, aki határozott és egyéni koncepcióival és üzleti modelljeivel alapvetően befolyásolta az elmúlt évtizedekben az IT-technológia alakulását, illetve Denton, aki hatalmas erővel és páratlan gátlástalansággal kezdte ki a hagyományos sajtó pozícióit.

Azóta történt

Előzmények

  • Az Adobe bepereli az Apple-t?

    Meg nem erősített információk szerint az Adobe bíróságon keresne elégtételt, bár az még nem világos, milyen alapon indíthat pert.

  • Az Apple kinyitotta Pandora szelencéjét?

    Az Opera Mini sikere után a Skyfire is be akar kerülni az Apple alkalmazásboltjába.

  • Cseszd meg, Apple!

    A szakma megrökönyödéssel fogadta az Apple döntését, s az egyik Adobe-nak dolgozó szakember nem is kívánta moderálni véleményét.

  • Milyenek az iPhone-függők?

    Az amerikai felmérés szerint nagyon nehéz ellenállni az Apple csodatermékének, a diákok rövid idő alatt hozzánőnek az iPhone-hoz.