Lukra futott az Apple a Pulitzer-díjassal

Furcsa és kissé kínos ügybe futott bele az Apple, akik az online alkalmazásboltjukban időnként igen határozottan lépnek fel a kínált tartalmak ellen. E lépések jó része érthető: erőszakos, rasszista, a közerkölcsöt megbotránkoztató, rossz minőségű stb. alkalmazásokat nem fogadnak el, illetve eltávolítanak, de időnként a gazdasági megfontolások is szerepet játszanak, amikor egy tényleges vagy esetleges konkurencia termékei kerülnének a kínálatba (mint például a Google esetében).

A most tárgyalt esetben azonban a cég visszakozásra kényszerült, ugyanis néhány hónapja elutasítottak egy rajzos alkalmazást, mivel úgy ítélték meg, hogy az túllép egy határon, és közéleti szereplőket elfogadhatatlan módon tesz nevetségessé a maga szatirikus modorában. Ám mint kiderült, az alkalmazás (illetve a mögötte lévő, Mark Fiore által létrehozott stílus és koncepció) olyannyira megnyerte mások tetszését, hogy az idei Pulitzer-díj kiosztásakor neki ítélték a politikai karikatúra kategóriában az első díjat.

A nyertes kihirdetése után persze azonnal megkezdődött az Apple-szapulás, ám a szokásoktól eltérően most a cég is reagált a problémára. A The Wall Street Journal pénteki cikke szerint Fiorét megkereste az Apple, s egy képviselőjük arra kérte, hogy próbálkozzon újra, a cég most el fogja fogadni az alkalmazást. (Mint kiderült, Steve Jobs személyesen minősítette „félreértésnek” az esetet.) Meglepő módon a szerző nem igazán örült, mivel a díj miatt kivételezettnek érzi magát, s úgy véli, a korrekcióval nem a munka értékét becsülik meg.

Az ügy azért is vihart kavart az Egyesült Államokban, mivel nem ez volt az első eset, hogy az Apple politikai okokból korlátozott tartalmakat eszközein, s ez azért különösen érdekes, mivel a cég nagyobb szabású koncepcióiban hangsúlyos szerepet szán az előfizetéses tartalmak közvetítésének, s egy-egy ilyen – bármilyen okból is meghozott döntés – óhatatlanul a cenzor szerepében tünteti fel őket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Az Adobe bepereli az Apple-t?

    Meg nem erősített információk szerint az Adobe bíróságon keresne elégtételt, bár az még nem világos, milyen alapon indíthat pert.

  • Az Apple kinyitotta Pandora szelencéjét?

    Az Opera Mini sikere után a Skyfire is be akar kerülni az Apple alkalmazásboltjába.

  • Engedett az Operának az Apple

    Talán a jobb minőség miatt, talán a legutóbbi korlátozásokat követő felháborodást csillapítandó, de az Opera Mini megérkezett az iPhone-ra.

  • Cseszd meg, Apple!

    A szakma megrökönyödéssel fogadta az Apple döntését, s az egyik Adobe-nak dolgozó szakember nem is kívánta moderálni véleményét.