Szélerőművet épített a Google

Szélerőmű másképp

Lassan két éve vásárolta fel a Makani Powert a Google. A környezetkímélő energiatermeléssel foglalkozó startup a Google X családba került, a titkos projektek közé. A szél energiáját felhasználó lebegő erőművet közel két éve fejleszti az óriásvállalat.

Az eredeti koncepció nem sokban változott azóta, csak még grandiózusabb lett. A Google szerint az eszköz akár ötven százalékkal több energiát képes előállítani a hagyományos szélerőművekhez képest, miközben 90 százalékkal kevesebb anyag kell hozzá. Mivel jóval magasabban működik, mint hagyományos társai, nagyobb "szelet szelet" hasít magának.

Magasan száll
Magasan száll [+]

Ahogy arról két évvel ezelőtt az IT café is beszámolt, a számítógép-vezérelt elektronika pillanatok alatt képes reagálni a változó széljárásra, a karbonszálas kialakítás pedig könnyűvé és olcsóvá teszi az eszközt. A hagyományos szélerőművek több tonna acélból épülnek fel, és a hatékonyságuk sem az igazi. Jelenleg a világ áramtermelésének mindössze 5 százalékát adják szélerőművek, ráadásul ezeket csak bizonyos területekre érdemes telepíteni. A Makani a korábbiakhoz képest kisebb, illetve nagyobb szélerősség esetén is használható.

A Google Makani oldala azt írja, egy átlagos szélerőmű megközelítőleg 100 tonna tömegű, komplex kialakítású és drága. Ezek jellemzően 20-28 km/óra szélsebesség esetén működnek optimálisan, ami pedig jó, ha a Föld 15 százalékán rendszeres környezeti tényező. Az amerikai Nemzeti Megújuló Energia Laboratórium adatai alapján egy 17 méter átmérőjű erőmű 75 kW áramot képes termelni, a legnagyobbak, amelyek 100 méteresek, 3000 kW begyűjtésére alkalmasak.


[+]

A Google Makani ezzel szemben 140-310 méter magasan jár működés közben, és a felsőbb légrétegekben a jelentősebb légmozgást kihasználva éri el az akár 50 százalékkal megnövelt kapacitást. Eközben 145 méteres átmérőjű köröket rajzol a levegőbe a helikopteréhez hasonló kialakítású turbinákkal, melyekből legalább nyolcat ígérnek a végleges verzión a Google mérnökei. Egyenként 600 kW áramot termelnek az optimális 40 km/óra szélsebesség esetén, de már 14 km/óra elég, hogy pozitívba forduljon a mérleg. Ezalatt viszont bizony fogyaszt a rendszer. Ezt az erősséget azonban nem nehéz elérni ilyen magasan, az USA területének mintegy 66 százalékán van ekkora szél általában.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények