Sebészeti robotok fejlesztésébe kezd a Google

A technika számtalan területén tevékenykedő Google-tól nem idegen a robotfejlesztés – több ilyen cégben van tulajdonrészük, például a katonai robotkutyát fejlesztő Boston Dynamicsban is, két éve pedig közölték, hogy nagy erőket fordítanak az ipari robotikára. Egy tegnapi bejelentés szerint pedig újabb nagy projektbe vágnak bele: közölték, hogy megállapodást kötöttek a Johnson & Johnson Ethicon nevű leányvállalatával, és sebészeti robotok, illetve platform kialakítása az együttműködés célja.

Az automatizált, illetve gépek segítségével végzett sebészeti beavatkozások története ugyan már legalább harminc éves, de igazából az utóbbi egy évtizedben indultak nagy fejlődésnek, valamint kezdtek elterjedni az ilyen megoldások és eszközök, és ma már az egyik legvirágzóbb technológiai szegmensnek számít a különféle robotok és digitális alapú eljárások használata az egészségügyben.

Hogy a vállalatok pontosan milyen irányban indulnak el, arról legfeljebb találgatni lehet, de meglévő megoldások alapján valamiféle vázlatos képet fel lehet skiccelni, ha felsoroljuk, hogy itt, az IT cafén milyen fontosabb fejlesztésekről számoltunk be az elmúlt években: a szívműtétekhez használt robotkígyó, az i-Snake; a kórházi betegfelügyelő robot; az otthoni felügyeletre tervezett Mobiserv, a BioTac robotujj, vagy a már nálunk is működő da Vinci robot, illetve sebészeti rendszer, és még sorolhatnánk.

Ugyanakkor az is bizonyosnak látszik, hogy a Google hozza magával a projektbe a fejlett adatfeldolgozási és kommunikációs technológiáit, ami a rendszerszintű, a platfromfejlesztéseknél hozhat magas minőséget.

Azóta történt

Előzmények