Innovatív energiatermelési technológiába fektetett be a Google

A Google bejelentette, hogy miután megvizsgálták a tevékenységét, megvásárolják a Makani Power nevű induló vállalkozást, mely egy környezetkímélő energiatermelési technológia fejlesztésével foglalkozik. A Makani csapata a jövőben a különleges (és szigorúan titkosan kezelt) Google X projektcsoporthoz csatlakozik.

Az állam által is támogatott alamedai fejlesztők munkájára már rég felfigyeltek a Google-nál, és 2006-ban, illetve 2008-ban 10, illetve ötmillió dolláros befektetéssel támogatták a munkájukat. A most kifizetett vételárat nem hozták nyilvánosságra.

A Makani két alapítójának egyike stílszerűen élvonalbeli szörfös volt, ugyanis az általuk fejlesztett technológia a szélenergia sajátos módszerű felhasználását célozza. Az ötlet alapja, hogy egy sárkány- vagy vitorlázógépszerű eszközt készítenek, ez maga a „lebegő erőmű”. Az eszközt kábellel rögzítik a földhöz. A gép állványáról egy bizonyos szélsebesség felett a helikopteréhez hasonló rotorjai segítségével felemelkedik, körülbelül 200 méter magasra (vagyis kevésbé zavarja a madarakat, mint a most használt szélturbinák), és folyamatosan hurkokat leírva termeli az energiát. A Wing nevű „turbinát” igen okos szoftver vezérli, mely figyelembe veszi a környezeti változókat, például túl gyenge vagy túl erős szél esetén képes landolni. A fejlesztők szerint nagy előnye lehet, hogy a hagyományos szélerőművekhez képest gyengébb széljárás esetén is képes energiát termelni, ráadásul nagyobb hatékonysággal teszi ezt.

Azóta történt

  • Mi lesz veled, e-szemét?

    Németországban a leselejtezett elektromos és elektronikus berendezések térítésmentes visszavételére kötelezné a kormány a nagyobb kereskedőket.

Előzmények