Kütyük reinkarnációja

A régebbi, lecserélt eszközök újrahasznosításának lehetőségeit vettük sorra. Újra csatasorba állhatnak, csak egy kis kreativitás kell hozzá.

Gyűjtőknek, régésznek

Vannak persze olyan mértékben öreg elektronikai holmik, melyek már szinte régészért kiáltanak. Ma már ilyennek tekinthető egy 286-os PC, egy régi Mac, hogy a 8-bites személyi számítógépekről már ne is beszéljünk. Ezek is értékesíthetők persze, de ez esetben általában magángyűjtőkhöz vagy kerekedőkhöz kerülnek. Ha szeretnénk, hogy minél többen csodálhassák meg a régmúlt (jó esetben működő) ikonjait, akkor érdemesebb egy egyesületet vagy múzeumot felkeresni. Ilyen az Insert Coin Egyesület a Videojátékos Kultúráért, melynek célja, hogy az arcade és retró konzolok hőskorának játékélményét elevenítse fel, megosztva azt a legifjabb generációkkal is. Rendszeres szervezett interaktív rendezvények mellett nemrég egy karitatív projekt is megvalósult, a Bethesda kórházban fekvő gyerekek számára gyűjtöttek még használható kézikonzolokat. A múzeumok közül az egyik legdinamikusabban fejlődő, nap mint nap gondozott retró-IT gyűjteménnyel A jövő múltja kiállítás dicsekedhet, mely a Szegeden üzemel, a szervezők örülnek a több évtizedes ritkaságoknak.


[+]

Akárkinek is adnánk régi kedvenceinket, érdemes ügyelni rá, hogy semmiféle régi adatot ne felejtsünk rajta! Az a minimum, hogy töröljük az e-mail fiókot és a leveleket, címtárat, a böngészőelőzményeket, az átmeneti állományokat és nézzük át a meghajtókat régi, ottfelejtett mentések után kutatva. Emellett persze háztartáson belül is újrafelhasználhatunk egy eredeti szerepében túlhaladott, leváltott hardvert, csak meg kell találni a megfelelő szoftvert és/vagy az új szerepet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Az 1984-es Macintosh új életre kel

    Az egyik leghasznosabb irodai munkát bízták rá. Olyasmit, amivel a mai napig tökéletesen meg tud birkózni.

  • A Viber is bevezette a végponti titkosítást

    Számos újdonsággal, köztük teljes end-to-end titkosítással, rejtett csevegéssel és távoli törlési funkcióval érkezik a Viber üzenetküldő alkalmazás új, 6.0-ás verziója.

  • A WISP áttörést hoz, pont mint a kristály-detektoros rádió

    Az amerikai egyetem kutatólaborjában olyan, áramforrásnak rádióhullámokat használó eszközt mutattak be, ami elsőként a fitnesz karkötők piacát reformálhatja meg.