A WISP áttörést hoz, pont mint a kristály-detektoros rádió

A Washingtoni Egyetem szenzor laborjában közel tíz éve dolgoznak a Wireless Identification and Sensing Platform (WISP) fejlesztésén. A hallgatókból és oktatókból álló, évről-évre változó összetételű kutatócsapat nagy bejelentést tett áprilisban: egy olyan érzékelőből és chipből álló eszközt sikerült elkészíteniük, ami nem igényel akkumulátort, vagy vezetékes tápellátást a működéshez.

A szükséges energiát nem is napelemekkel biztosítják, hanem a bolti lopásokat érzékelő RFID technológiát használják, amivel a rádióhullámokat alakítják elektromossággá. Ez még mindig nem számít világújdonságnak, a passzív rádiózásnak (kristály-detektoros rádió) lassan évszázados múltja van.


(forrás: WU Sensor Systems Laboratory) [+]

Az egyetemi kutatólabor bejelentése azért fontos, mert sikerült olyan sebességű kommunikációt elérni, aminek az átvitele nagyjából azonos a Bluetooth Low Energy módban működő eszközökkel. Ez a WISP esetében – ami megközelítőleg egy Fitbit processzorának sebességével számol, és mozgás-, illetve hőmérséklet érzékelővel is rendelkezik – azt jelenti, hogy anélkül lehet programozni, hogy ehhez fizikailag csatlakoztatni kelljen egy másik eszközhöz.

Ilyenkor szokott felmerülni a kérdés, hogy és mire jó mindez a gyakorlatban? Attól még nagyon messze vagyunk, hogy a mobilok és a laptopok akkumulátorát kiváltsa a rádióhullámokból nyert energiával működtetett megoldás, de a kutatók szerint ez is megvalósulhat majd a távoli jövőben.

Viszont a technológia már ma is alkalmas arra, hogy szeizmikus mozgásokat figyelő, gondozásmentes földrengésdetektorokat, implantált jeladókat, vagy fitnesz karkötőket gyárthassunk, amelyeket soha nem kell tölteni. Ha pedig ezt a megoldást beépítik a mobilokba, azok szükség esetén vészjelzést tudnak küldeni, függetlenül az akku töltöttségi állapotától.

Előzmények