Hogyan nyomtathatunk a legolcsóbban?

Toner olcsóbban

Vegyük példánk alapjául a HP C7115A kompakt tonerkazettát, mely LaserJet készülékekhez való (LJ1000, LJ1005, LJ1200, LJ1220, LJ3300, LJ3320, LJ3330, LJ3380), és eléggé bevált, elterjedt kelléktípus. Az érintett készülékek már jó pár éve piacon vannak, így bőséges az utángyártó és töltő vállalkozások, márkák ez irányú kínálata. Nyilván nem szeretnénk húszezer forint körüli(!) árat leszurkolni az eredeti, HP-gyártmányú kazettáért, amivel csupán 2500 oldalt nyomtathatunk ki, inkább más megoldás után nézünk.

Toner utántöltés

Házon belül a lézernyomtatók és ledes nyomtatók gyártói csak nagyobb töltettel rendelkező, XL-es (High-Yield) kellékanyagok formájában igyekeznek takarékosabb megoldást kínálni. Az óvatos továbblépést az utángyártók – és különösen az ismertebb márkanevű utángyártók – jelentik. Meglepő, de a Xerox is kínál tonerkazettákat más gyártók nyomtatóihoz, az említett HP-tonert kiváltó termék ára hétezer forint körül alakul pillanatnyilag, amivel máris 2,8 Ft-ra szorítható le az oldalankénti tonerköltség. Nem mindegy, ugye. Tovább srófolhatunk az áron, ha lemondunk a márkás vagy akár ismert gyártóról, azaz egy olcsóbb utángyártott terméket rendelünk meg, akár a kétezer forintos utángyártott C7115A-t, ami már csak 0,8 Ft-os tonerköltséget jelent oldalanként.

Figyelmeztetés: nem minden alternatív toner jó! Gyártónként és modellenként is hullámzó lehet az alternatív gyártmányú ellátmány minősége, az utántöltők (bocsánat, felújítók) munkái között még jelentősebb lehet a különbség. Fontos, hogy a készülék garanciáját elveszíthetjük, ha a meghibásodást idegen kellékanyag használata okozta! Emellett, ha otthoni printerünk dől ki, azt még áthidalhatjuk valahogy, de ha egy pörgős munkanapon az irodai printerbe olvad bele a rossz minőségű toner, akkor akár munkát, ügyfelet is veszíthetünk. Gondoljuk meg, hogy hol, mekkora kockázatot vállalunk, és az arányban áll-e az elérhető megtakarítással! A hiteles utángyártó/felújító vállalkozás kiválasztásában segíthet a MATUSZ (Magyar Tonerkazetta és Tintapatron Újrahasznosítók Szövetsége) és az ETIRA (European Toner and Inkjet Remanufacturers Association) elveinek és tagságának böngészése.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Dolgozna call centerben? És ha nem annak látszik?

    Az online szállásközvetítő új irodát nyitott. Nem éppen klasszikus elrendezés és rengeteg természetes anyag jellemzi.

Előzmények

  • A nyomtatók jövője: egyre több drága készülék és mobilos nyomtatás

    Az OKI magyar képviselete sikeres évet zárt tavaly, és ez főképp a fehér toneres készülékeknek köszönhető, de jól teljesítettek a színes nyomtatóknál és a kellékanyagoknál is.

  • A HP is beszáll a 3D nyomtatásba

    A cég júniusban fogja ismertetni a területre vonatkozó terveit, és első körben a vállalati szektorra fog koncentrálni. Meg Whitman vezérigazgató szerint a HP nyomtatói komoly minőségi ugrás kínálnak majd.