Hirdetés

Hazai Mozilla évértékelő – 2. rész

Szeptember-december

Szeptember 2: Magyar Firefox for Android kiadási buli

Együtt ünnepeltük az androidos telefonokon futó Firefox új verzióját, amely már magyar nyelven is elérhető mindenki számára. Az augusztus elején megjelent új kiadás több nóvum mellett a magyar nyelvű felhasználói felületet hozta el számunkra, így van ok az ünneplésre. A mobil Firefox mellett természetesen szó esett a Firefox OS-ről, a lehetséges közreműködési lehetőségekről, valamint vendégelőadásokkal is színesebbé tettük a programot. A jó hangulatú kiadási bulit a szokásoknak megfelelően közös tortázás zárta az Uránia szemet gyönyörködtetően szép épületében.

Szeptember 18.: Okostelefon Akadémia 3.0

„Mit játszunk, min játszunk, hol játszunk, mikor játszunk, miért játszunk? Meddig játék a játék?” – tették fel az előző kérdéseket a Telenornál dolgozó szervezők. A Firefox OS – mint meg nem jelent platform – játékok terén is még csak a pályája elején jár, de a weben elérhető natív HTML5-ös játékoknak köszönhetően már jó néhány szórakoztató játékot kínált a még meg nem jelent új mobiltelefonos platformon. Ezeket próbáltuk bemutatni a rendezvényen.

Mozilla

Október 9.: A Firefox OS itthoni rajtja

A Mozilla bejelentette az új operációs rendszerével futó Firefox OS okostelefonjait, amelyeknek értékesítése hamarosan világszerte kezdetét veszi. A Mozilla okostelefonos operációs rendszerével szerelt készülékeket hamarosan a már sikeresen bevezetett ALCATEL ONE TOUCH Fire és a ZTE Open mellett lehet majd kapni. Itthon az előbbi telefon jelent meg a szolgáltatók kínálatában 1.1-es firmware verzióval.

Andreas Gal
Andreas Gal

Ezzel összhangban október 9-én egy sajtótájékoztató keretén belül mutatta be a magyar származású Andreas Gal a 2011 nyara óta fejlesztett rendszert. Természetesen a hazai mozillás önkéntesek kis csoportja is jelen volt a rendezvényen, amely erős sajtóvisszhangot is kapott, hiszen a főbb médiumok beszámoltak az eseményről.

Bejelentés: Mozilla és partnerei több külföldi piacon is elindítják a Firefox OS második körös bevezetését

November 9: Magyarországi Web Konferencia 2013

Konferencia annak a seregnyi embernek, akik <HTLM> tagek között élik az életüket. Nem kérdés, hogy a webalapú Firefox OS-nek ott a helye. Szerencsére a szervezők szívesen vették az ötletet, hogy ott legyünk, és a vendégek, fejlesztők páratlan érdeklődéssel hálálták meg. Persze kiemelt előadóként Christian Heilmann, a Mozilla egyik hivatalos előadója kellőképpen standunkra terelte a figyelmet, tetézve az ideiglenesen nálunk lévő LG Fireweb készülékkel. Sok-sok érdeklődő és lelkes fejlesztők, akik a későbbi fejlesztői rendezvényeken is fel-felbukkantak.

November 13-14: HWSW App! Konferencia

Részt vettünk az App!-on is, előadással és workshoppal is.

November 27.: Okostelefon Akadémia 4.0

Hogyan változtatták meg az okos eszközök a keresés fogalmát? Hogyan keresünk? Mit keresünk? Hol keresünk? MENNYIT keresünk? Milyen technológiák, algoritmusok segítik a legjobb találatok elérését? Ha ma az okos eszközök megpróbálják kitalálni következő kérdéseinket, mit tartogat a jövő? – szegezte a Telenor kérdéseit a vendégeknek a tavalyi utolsó Okostelefon Akadémián. A sok önkéntes mellett velünk volt a hatalmas Firefox-jelmez is, így sokan választották a kvízeink kitöltése mellett a közös fényképet a kedves ravaszdival. Nagy érdeklődés, nagy nyüzsgés – ez volt ismét a tapasztalat a Telenor rendezvényével kapcsolatban, ez nem is csoda, hiszen itt már be tudtuk mutatni a kereskedelmi forgalomba került ALCATEL One Touch Fire készüléket is. Mindezek mellett a Firefox OS keresésben nyújtotta előnyeire is fény derült Dencs Gábor előadásában.

November 29.: SFD Szeged

A több éves hagyománynak megfelelően tavaly is egy konferenciával ünnepelték a szegediek a szabad szoftverek világnapját. Céljuk, hogy egyre többen lássák meg a szabad szoftverekben rejlő lehetőségeket új ismereteket és emberi kapcsolatokat szerezve, legyen az akár kezdő otthoni felhasználó, rendszergazda, vállalkozó, kormányzati vagy oktatási felhasználó. A Mozilla önkéntesei két előadással és egy valóban nyüzsgő asztallal demonstrálta a Firefox OS-t és a Mozilla egyéb projektjeit.

November: Telekom események

November folyamán két Telekom eseményen is részt vettünk: az egyik a dolgozóknak szánt HW-esemény, míg a másik az Allee shopban történt vendégszereplés. Mindkét helyen a frissiben bejelentett OT Fire készülékekkel, önkéntesekkel és a kedves róka jelmezzel vonultunk ki.

December: Fogdmeg a rókát játékunk

Karácsonyi ajándékként kis játékot szerveztünk a a MozillaHU Facebook csatornánk látogatóinknak. A játékosok pedig számos képet töltöttek fel nekünk.

Mozilla

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Kütyübarátok Húsvétja

    Ma és holnap a különféle mobileszközök és egyéb hardverek kiállítása zajlik a Millenáris B épületében. Ma este hattól az Okostelefon Akadémia várja az érdeklődőket, holnap egész nap a Veletech 2014.

  • A fantasztikus Veletech

    Ismét kint volt a Mozilla standja Magyarország legnagyobb kütyüexpóján. Egy nappal előtte pedig az Okostelefon Akadémia 6.0 rendezvényen is.

  • Jöhetnek a reklámok a Firefoxba

    A felelős alelnök azt ígéri, hogy nem fogják zavaró tartalmakkal terhelni a felhasználókat.

Előzmények

  • Hazai Mozilla évértékelő – 1. rész

    Új mobil platform, egyre jobb mobilos és asztali böngésző, érdekes oktatási projektek, sok-sok saját szervezésű esemény és előadás, megújulás valamint a vörös pandák örökbefogadása.