A Mozilla 2013-as összefoglalója

Izgalmas és mozgalmas éven van túl a Mozilla. Hivatalos blogjában foglalta össze az alapítvány a közösség által elvégzett feladatokat, amelyhez egy infografikát is mellékelt a 2013-as esztendőről.

Micsoda év volt ez az internet számára! Idén, 2013-ban ünnepeltük a Mozilla fennállásának 15 éves évfordulóját. 15 éve tűztük ki zászlónkra a jelszót, hogy egy jobb világhálót hozunk létre, melyet az innovációk, a nyíltság és a mindenki számára való elérhetőség jellemez. Mozgalmas év volt, melyből szeretnénk most a legfontosabb eseményeket kiemelni.

Hirdetés

Firefox OS

Idén indítottuk útjára a Firefox OS operációs rendszert, az első nyílt, webes technológiákon alapuló mobilos operációs rendszert. Idén három Firefox OS-szel felszerelt eszköz jelent meg 14 különböző piacon 4 operátor partnerségében. Büszkék vagyunk arra, hogy hardvergyártóként partnerünk a ZTE, Alcatel és LG, operátorként pedig a Telefónica, Deutsche Telekom, Telenor és Telecom Italia Mobile.

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a Firefox még gyorsabb, még biztonságosabb és még testreszabhatóbb legyen, és mindeközben olyan technológiákat jelentetünk meg, melyek lehetővé teszik, hogy a web platformként funkcionáljon. Örömmel jelentjük be, hogy a Firefox 88%-al gyorsabb lett az Octane JavaScript Benchmark mérésén. Lépéseket tettünk annak érdekében, hogy az internet játékplatformmá válhasson. Az asm.js – mely a JavaScript egy erősen optimalizált változata – által a webes alkalmazások és játékok hatszor gyorsabbak, mint korábban. Az Epic Gamesszel karöltve portoltuk az Unreal Engine 3-at a webre. A legfrissebb hír pedig az, hogy a Trendy megjelentette a Monster Madness játékát, mely az első 3D-s, kereskedelmi forgalomban kapható asm.js-re épülő játék.

Mozilla 2013

Különösen izgatottak vagyunk a Firefoxban és Firefox for Androidban debütált WebRTC technológia kapcsán, mely lehetővé teszi a videóhívásokat és fájlmegosztást böngészők között. Végül, de nem utolsósorban, még mindig (szinte) végtelen a lehetőségek száma a Firefox testreszabhatóságát illetően. 2013 legjobb kiegészítőit megtekintheti itt.

A Firefox for Android eszméletlenül gyors. A felhasználói értékelések alapján az alkalmazás 4.5 csillagos minősítést kapott, és már több mint 50 millióan töltötték le. Idei bejelentéseink közé tartozott, hogy a Firefox for Android előretelepített alkalmazásként megtalálható a Kobo Arc Tableten és a Gigabyte Gsmart okostelefonon.

A felhasználók érdekében

Mindezek mellett nem merül ki munkák az internetet jobbá tevő termékék készítésén, hiszen a Mozilla elsősorban az emberekről szól. Szeretnénk, ha mindenkinek személyes kötődése lenne a Firefoxhoz. A felhasználói támogatással foglalkozó csapatunk keményen dolgozott az elmúlt évben, így számtalan felhasználóval beszélgettek termékeinkről és hallgatták meg visszajelzéseiket. Támogatói csapatunknak köszönhetően több mint 150 millió Firefox-felhasználó kapott segítséget a program használatával kapcsolatban.

A Mozilla elkötelezett a felhasználók privát szférája (adatvédelem) és az átláthatóság mellett, és büszkék vagyunk arra, hogy felhasználóink megbíznak bennünk. Ebben az évben a Ponemon intézet a Most Trusted Internet Company for Privacy [Legmegbízhatóbb internetes cég az adatvédelem szempontjából] díjjal jutalmazott minket.

Októberben útjára indítottuk a Lightbeam kiegészítőt, mellyel a felhasználók vizuálisan is megtekinthetik azt, hogyan követik őket az interneten. A Lightbeam letöltések száma már megközelíti az 1 milliót. Az NSA kémkedési botrányára válaszként elindítottuk a StopWatching.US weboldalt, ahol felszólítottuk az embereket szerte a világon, hogy követeljenek átláthatóságot internetes adataik és kommunikációik megfigyelését illetően. Több mint 588 351 ember aláírta a petíciót.

Közösségi élet

Megtartottuk a harmadik Mozilla találkozónkat (Mozilla Summit), melyen nem kevesebb mint 2800 mozillás volt jelent 90 országból, 114 nyelvet képviselve, 3 különböző helyszínen azért, hogy kapcsolatot építsenek, reflektáljanak a munkájukra és újabb feladatoknak lássanak neki. A Mozilla Reps [Mozilla Képviselők] programban több mint 370 hivatalos képviselő van, tehát a program él és virul. Ők azok, akik a Mozilla és Firefox dolgokat terjesztik közösségükben. Megalakítottuk a Firefox Student Ambassadors [Firefox Diákkövetek] programot, és már több mint 8000 diákkövetünk van. A mozillások legbelső magja pedig több mint 109 országban van jelen szerte a világon.

A webmaker.org a kreativitás gócpontja, ahol a világhálóról tanító emberek és a világhaló iránt érdeklődők ezrei találkoznak nap mint nap. Ingyenes, nyílt forrású eszközeink, mint a Thimble, a Popcorn Maker és az X-ray Goggles mára már olyan szintre fejlődtek, amely kielégíti annak a folyton bővülő közösségnek az igényeit, akik fontosnak tartják a világhálóról való ismeret továbbadását. Egy nemzetközi csapat segíti az eszközök és a tananyag folyamatos fejlesztését. Végül, de nem utolsósorban: nemrégiben lett vége a nagy sikerű Maker Partynak, melyen több mint 1600-an vettek részt 55 országot és 330 várost képviselve szerte a világból.

Azóta történt

  • Rókavízió

    A CES alkalmával a Panasonic bejelentette, hogy partnerségre lépett a Firefox OS-t fejlesztő Mozillával, hogy az új generációs okostévéit Firefox OS-szel láthassa el.

  • A Mozilla örökbe fogadta a budapesti vörös pandákat

    A Firefox böngésző és a Firefox OS okostelefon operációs rendszer fejlesztéséről ismert Mozilla örökbe fogadta a Fővárosi Állat- és Növénykert két kis vörös pandáját, Ambrust és Aurorát.

  • TLS-ben erősít az új Firefox

    Megérkezett a Firefox legújabb verziója, melyben a TLS 1.1 és TLS 1.2 verziók támogatása mellett már több SocialAPI-t használó szolgáltatást is lehet párhuzamosan használni.

Előzmények

  • Újdonságok az idei utolsó Firefoxban

    A 2013-as év utolsó verziója biztonság és a teljesítmény terén hoz újdonságokat.