Új hozzászólás Aktív témák

  • Weareus

    addikt

    válasz Mate #48300 üzenetére

    Jó lesz ez.

    Alkalmasint akkor a vga-cpu vizezését tippeltem fordítva. Sorrend, elrendezés vonatkozásában igazából két egyszerű szabály van (amiről én tudok) és ami általánosan kijelenthető:
    1. szabály: a pumpa előtt és felett legyen a tartály. (Szerintem ezzel nem mondtam újat).
    2. szabály: a csövezés - főleg merev csövezésnél - a lehető legegyszerűbb legyen, minél kevesebb hajlítással, mert ez tesz jót az ellenállásnak. (Szerintem ezzel sem mondtam újat).

    Nem gondolom, hogy itt most reológiailag sokat számítana a dolog, de az a kérdés merült fel bennem, hogy merev csövezésnél miért nem terjedt el jobban a nagyobb ívekben történő hajlítás?

    Kétségtelen előnyei vannak, ráadásul ezek hosszú távúak: az áramlás nem lesz turbulens, végig lamináris marad (a csövekben biztosan), ezzel az ellenállás, buborékképződési hajlam csökken, a rendszer "jósága" nő, pumpának kedvez.

    Két megfontolandó hátránya is van, amelyekkel azonban csak egyszer kell megküzdeni a tervezési és egyszer a kivitelezési fázisban: helyigény és maga a hajlítás, de lehet hogy ez utóbbi még könnyebb is lenne, mármint nagy ívben hajlítani, a rövid, csapott derékszögek helyett. (És mennyivel szebb már! Na jó, lehet nem mindenkinek, de ízlésekről... :N ).

    Az álmoskönyv szerint is sorrendileg ez a két dolog javallott, úgyhogy e kettőn túlmenően érdemes lehet a további sorrendet (mivel a hűtés szempontjából kb. tökmindegy) a szerelési praktikumnak, esetleg akár a dizájnnak alárendelni, ha ez utóbbi valakinél szervező erő értékű és a "jóság" mögött marad fontosságban.

    [ Szerkesztve ]

    Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.

Új hozzászólás Aktív témák