- Hálózati / IP kamera
- Windows 11
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Video konvertálás
- Felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.)
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Az AI és a felhő számít, a tiszta energia nem: jó a szén is a tech szektornak
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Sziasztok,
Néhány információra lenne szükségem
Azon gondolkoztam, hogy a szüleim gépén le kellene cserélni a mostani rendszert Linuxra, mert egy régi P4-es gépet használnak, talán 384MB memória lehet benne, és nagyon lassú, viszont igazából csak netezésre van a gép. Szerettem volna kipróbálni a rendszert, mielőtt náluk bármit is változtatok.Már a verziószámoknál összekavarodtam: találtam egy 12.04-et és egy 13.10-et. Viszont nem értem, hogy előbbi frissítése miért 2017-ig támogatott, míg utóbbié most fog véget érni?
Letöltöttem a 12.04-et és rátettem pendrive-ra, be is bootoltam róla, működött is rendesen a rendszerbemutató, viszont picit lassú volt így, gondoltam feltelepítem. Mivel nekem 64 bites a procim, így leszedtem azt a verziót, viszont az meg nem ismerte fel az egeremet és a billentyűzetemet, pedig mindkettő USB-s, viszont egyik sem volt aktív, mintha nem kapott volna áramot USB-n keresztül. Így láttam a választóképernyőt, de nem tudtam semmit sem csinálni. Utólag jöttem rá, hogy a leírásban benne volt, hogy Athlon procikon (sem) működik ez a verzió.
Gondoltam, hogy akkor felteszem mégiscsak a 32 biteset, de ugyanezt a tünetet produkálta a telepítő.
LiLi USB Creator-t használtam, a pendrive FAT32-re lett formázva.
Nem tudom mit ronthattam el, esetleg nem jó verziót töltöttem le? Ubuntu.hu oldalt használtam
Több kérdésem is van
Win alatt ki lehet valahogy próbálni a rendszert vagy csak a bebootolós módban van erre lehetőség?
Pendrive helyett inkább CD-t kellene használnom?
Ez nagyon amatőr kérdés lehet: Linuxra kell vírusirtó?Válaszokat előre is köszi És bocsi, hogy nagyon amatőr vagyok, nem volt még dolgom linux-al
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz Fritz Teufel #14705 üzenetére
Ezzel a névvel nem tudom higyjek-e neked
Köszi -
törölt tag
válasz Fritz Teufel #14709 üzenetére
De, vígan fut 2 eszközön is. Néha meg én nem vagyok víg
Biztos nekem örülsz ennyire? -
törölt tag
Sziasztok,
A 64 bites Ubuntuval van egy kis gondom.
Ha Win alól indítom a wubi.exe-t, akkor felmásol néhány könyvtárat a kijelölt meghajtóra, de utána nem történik semmi. Lehet a FAT32 a gond?
Ha ráteszem pendrivera, akkor tölt néhány percig, majd megjelenik az ablak, ahol tudok választani nyelvet, telepítés, de se az egér, se a billentyűzet nem működik.
A 32 bites Lubuntu hiba nélkül települt, ez pedig nem akar működni -
törölt tag
Sziasztok,
Gondolkoztam, hogy a laptopomra (Lenovo T420) tennék egy Ubuntut.
Tetszenek az asztali widgetek, mint ez itt.
De főleg azok, amik beleolvadnak a háttérbe, mert áttetszőek.
Ezeket lehet tetszőlegesen telepíteni? Egyszerű a telepítés?
Firefox alatt működik a sync? Letölt minden könyvjelzőt és add-on-t?
Mennyire egyszerű magát a rendszert beállítani?
A gépet csak netezésre használom, fb, youtube, fórum, néha kis táblázatkezelés vagy szövegszerkesztés.
Néhány variánst már régebben próbálgattam, akkoriban nem tűnt bonyolultnak. De ha beválik a rendszer, akkor hosszabb távon használnám.Válaszokat előre is köszi.
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #25039 üzenetére
Köszi a válaszokat.
Valóban valami felhasználóbarát verziót keresek, mivel windowsról jövök, kezdésnek egy egyszerűbb jó lenne. Időtől függően szívesen kísérleteznék akár több verzióval is.A frissítéseket nem nagyon értem. A stabil verzió és a hosszan támogatott az tiszta.
De olvastam, hogy van egy rolling frissítés is.
Ha változik a főverziószám az automatikusan történik vagy tiszta rendszertelepítés zajlik?
LTS is frissül automatikusan újabbra?
Még guglizok ezerrel, sok infó nem tiszta, többek között a verziók sem vagy hogy miben különböznek.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Neil Watts #25043 üzenetére
core 2 és (#25046-47) ubyegon2
Wow, ez aztán az információ cunami. Mindegyik link működik, köszönöm.
Igen, az a laptop az, valóban sok fajta van belőle. Az enyém i5-ös, 4 giga rammal és 1600-as kijelzővel.
A váltás oka részben tényleg a frissítések lennének. A laptopot főleg utazáshoz használom (meg otthon is esténként heti pár alkalommal, a jó időben meg majd az erkélyen fogok ücsörögni ), ezért bosszantó, amikor be/kikapcsolom a gépet és még frissíteni kell.
Másik dolog, hogy itthoni utazások alatt sokszor osztok wifit a telefonomról. Bár van bőven adatcsomag, nem szeretném, ha néha leszedne a rendszer több száz megát.Egy megbízható és gyors rendszerre van szükségem, amit bármikor használhatok várakozás nélkül. Viszont a netezés és néhány alap szoftver tényleg kimeríti ezeket a funkciókat.
Kezdetnek tényleg jó lesz egy winhez hasonló rendszer és később ha már más igényeim lennének és hozzászoktam biztosan próbálnék mást is. De tudok a HDD-n több partíciót is létrehozni, ha kíváncsi lennék több disztróra is.A beállításoknál arra gondoltam, hogy programok telepítése mennyire lehet egyszerű / nem egyszerű, de látom az alkalmazáskezelővel ez nagyon egyszerűen megy és szinte minden megszokott programom elérhető vagy van alternatíva hozzá.
Régebben, amikor próbáltam Ubuntut a fileok megkeresése okozott néha gondot és a sok fura kiterjesztés. Az akkori asztali gépemen mindent felismert és volt driver minden eszközhöz.
Talán az jelenthet majd problémát, hogy az asztali gépről megosztok pár mappát, amiket majd el kellene tudnom érni a laptopról is. Egyszerűbb úgy, mint pendrive-ozni vagy emailezni, főleg, hogy néhány doksit csak updatelni kell.
A KDE, gnome és Xfce rész nem tiszta, de ha jól értem akkor a Mint 17.3 Cinnamon gnome-ot használ.
Ez a Mint Cinnamon nagyon tetszik. Elolvasom a linkelt cikkeket is, köszönöm szépen. Jövök még ha gondom akadna.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest